Психиката е от значение за дълголетието


Дълголетието е свързано и с особеностите на личностната психика, с отношението към живота. Тези, които живеят дълго, винаги са се отличавали като хора, доволни от живота и способни да открият и видят хубавото и положителното около себе си, сочи американско изследване.


Наблюденията на хора, доживели до 100-годишна възраст, показват, че те почти винаги умират не в резултат на изтощаване на жизнените сили, а заради едно или друго заболяване. На преклонна възраст най-често се умира от атеросклероза т.е. от рязкото свиване на кръвоносните съдове, а следователно и от рязкото влошаване на храненето на органите, клетките и тъканите на организма, показва статистиката на американските психолози, цитирана от ВВС.

Освен в резултат на различни заболявания, хората обаче често умират и поради неправилно организирания си начин на живот. Пренебрежителното отношение към здравето съвсем логично води до неговата загуба.

За запазването му, а съответно и за удължаване на живота, трябва да се води премерен начин на живот, а с оглед на възрастта трябва да се променя стереотипът. Той трябва да бъде насочен към нормалното функциониране на всички органи и системи, към съхраняването на здравината и еластичността на мускулната система. Човек използва мускулите не само за изпълняването на различни физически упражнения. Те участват в много функции на вътрешните органи.

Мускулите са и рецепторите, които осъществяват връзката на организма с околната среда. Затова заедно с укрепването на сърдечно-съдовата система човек трябва да се грижи и за тонуса на мускулите, които не само ни придават добра фигура, но и осигуряват подвижността на всички стави.

С напредването на възрастта се променят физиологичните реакции на всички системи и органи и човекът не може да изпълнява толкова интензивно различните физически натоварвания, както в по-ранна възраст. Затова интензивността на натоварването трябва да се компенсира с неговата продължителност. Особено полезни са различните физически упражнения на чист...

Ползата от лененото масло




По своето съдържание на ненаситени мастни киселини лененото масло се доближава до рибното.

Някои съвременните изследвания показват, че употребата на ленено масло може да намали риска от инсулт с до 37%.
В народната медицина то се използва за лечението на глисти, различни язви и киселини.

Медицината го определя като полезно срещу заболявания като диабет, атеросклероза, исхемична болест на сърцето и други.

Ако сте решили да използвате лененото масло, препоръчва се дневната му доза да е 1-2 супени лъжици.

То съдържа витамин F (46%), който не се синтезира в организма, ценни киселини, голямо количество витамини А и Е, калий, магнезий, цинк, протеини, фибри и други биологично активни вещества, необходими за здравословното хранене.

Най-важните компоненти на лененото масло са мастните киселини: Омега -3 (60%), Омега-6 (20%), Омега-9 (10%) и други ненаситени мастни киселини (10%).



Омега -3 киселините присъстват в достатъчно количество единствено в рибеното и в лененото масло. Затова тези масла притежава специфична миризма, която е гаранция за високо качество и чистота (т.е. няма други примеси).



Смята се, че всекидневната употреба на ленено масло способства за профилактиката на сърдечните пристъпи, инсулта, инфаркта, намаляване на артериалното налягане, намаляване на риска от развитие на рак на гърдата и правото черво, понижаване на честотата на диабетична невропатия.



Лененото масло облекчава и протичането на пременструалния синдром и периода на менопаузата при жените, подобрява състоянието на кожата и косата, укрепва нервната система, работата на бъбреците. То способства за повишаването на остротата на зрението и за лечението на астма.

Лененото масло може да се приема в чист вид, но може и да се смесва с мед, плодове или сиропи.(а)

Какаово масло



Маслото от какао обикновено се получава чрез топло пресоване на какаовата маса или на цели какаови зърна. По-ниското качество от този продукт, известен под наименованието "мазнина от какао", се получава от увредените зърна или от различни отпадъци от какао (черупки, обелки, прах и други) чрез пресоване или чрез извличане с помощта на подходящи разтворители.
Маслото от какао е мазнина, обикновено твърда при стайна температура, малко мазна на допир, с бяло-жълтеникав цвят, с миризма, напомняща тази на какаото и с приятен вкус. Обикновено се предлага под формата на плочи.
Маслото от какао се използва в производството на шоколадови изделия, за обогатяване на какаовата маса, в сладкарството - за приготвянето на някои видове бонбони, в парфюмерията - за извличането на парфюми по метода на извличане на благовонното вещество от цветовете, за производството на козметични продукти и във фармацията - за приготвянето на мехлеми, супозитории и други.

Да си направим кълнове


Кълновете са най-живата и пълноценна храна. В същото време те са био, защото сами си ги отглеждаме, а оттам са безвредни за околната среда, поради спестените пестициди и торове. Много малко усилия са ни необходими и за няколко дена се снабдяваме с достатъчно количество превъзходни кълнове. Те ще ни подмладят, ще ни заредят с много енергия, ще ни доставят най-много ензими от всички останали храни, а също бързо и лесно усвоими витамини и минерали и скъпоценен хлорофил.


От какво може да си направим кълнове? От почти всичко, стига да си намерим подходящите за тази цел семена. Какво означава това? Например, ако искам да си направя кълнове от рукола, няма да отида в аграрния магазин за семена и да си купя рукола за засяване. И те ще покълнат, но тези семена не са за консумация, тъй като в повечето случаи са обработвани с препарати. Подходящите семена се продават в хранителните магазини или магазините за здравословно хранене. Те също имат срок на годност, с изтичането на който е вероятно да не покълнат.
Най-разпространените кълнове са от:
~ жито, ръж, ечемик, елда
~ люцерна, рукола, крес, синап, ленено семе
~ соя, китайски боб, нахут, леща
~ броколи, моркови, ряпа, зеле, лук
~ слънчоглед, тиквени семки, бадеми

Как да си направим кълнове? Има няколко варианта в зависимост от типа на семената. Има такива, които са слузо-образуващи и такива, които не са. Към групата на слузо-образуващите спадат лененото семе, крес (латинка), рукола, синапено семе (някои видове не са) и други. За да разберете какво точно означава всичко това, накиснете ленено семе в една чаша вода за 1-2 часа или повече. Добре се забелязва как водата придобива консистенцията на желе и е трудно да отделим семенцата едно от друго (на допир са с лигава повърхност). Затова такива семена не могат да покълнат по стандартния начин. Най-лесно е да си направим кълнове от тези семена върху почва или марля, като след това с ножичка ги изрязваме в основата, за да ги консумираме (така както пониците).

Към групата на неслузообразуващите са всички останали семена, които общо казано покълват по следния начин.
1) измиваме добре семената
2) слагаме семената в подходящ съд и покриваме с вода от 2 до 5 пъти повече за около 24 часа. Количеството вода зависи от това, колко пъти ще нарастват семената. Например люцерната набъбва двойно (или по-малко), докато лещата, нахута нарастват тройно и повече. Добре е съда да поставим на тъмно място при стайна температура (около 22 градуса).
3) след това отцеждаме добре водата и оставяме така докато покълнат. Единственото условие е да ги измиваме сутрин и вечер, като винаги отцеждаме много добре излишната вода. Съдът се държи на тъмно място, докато кълнът е по-малък от 1,5 мм, когато стане повече може да поставим на светло място, без пряка слънчева светлина. Така бързо ще се появят зелените листенца и ще се заредят с много хлорофил. Аз не винаги поставям на тъмно място и не съм имала проблем с покълването.

Методи за покълване:

* буркан с марля - взимаме стъклен буркан и поставяме марля на гърлото му с помощта на ластик. Това помага за лесното и бързо промиване и отцеждане на семената в буркана. Марля може да се закупи от аптеките за 1.10 лв - няколко квадратни метра. Когато накисваме по ситни семена правим марля от няколко пласта. Когато семената (зърната) са едри (нахут, соя…) може да не ползваме марля, защото водата лесно се отцежда като придържаме с ръка семената, докато накланяме буркана. Този метод на покълване е подходящ за почти всички семена, които не са слузообразуващи.



* уред за покълване - съществуват много уреди за покълване, повечето са с тавички и система за навлажняване. Този, който аз имам, е малък и е подходящ за такива, които образуват килимче от зелени листа - люцерна, синап.



* с почва или марля - това е методът за отглеждане на слузообразуващи кълнове. В тарелка поставяме на дъното марля на няколко пласта, посипваме семенцата по цялата площ и заливаме с вода около 0,5 см. Водата ще омекоти семенцата и ще помогне на кълновете да пробият обвивката. В следващите дни с помощта на пулверизатор ги поддържаме леко влажни, но не и потопени под вода. Когато се покажат малки неразтворени листенца, слагаме тарелката на косвена слънчева светлина, за да може бързо да нараснат няколко сантиметра и да натрупат ценен хлорофил. Тогава те са готови за консумация, взимаме ножичка и ги изрязваме близо до основата им. Ако решим да използваме почва, принципът е същия, но вместо марля, разстиламе семената върху пласт почва или торфена смес. Поддържаме влажни постоянно и когато израснат няколко сантиметра, отново изрязваме до основата им.



Ето какви кълнове може да си направим:

* слънчоглед - може да е както белен, така и небелен. За беления слънчоглед е достатъчно накисване във вода за 4-5 часа и още веднага след това могат да се консумират. Ако някой обича да чопли семки, може да пробва варианта с небелен слънчоглед, щом се подаде малък бял кълн, са готови.



Също много интересни са и пониците от слънчоглед. Може би е най-подходящо да изберем метода с почвата, за да може лесно след това да ползваме само стъбълцето с листата. Може да се приготвят и в голям буркан, но недостатъка е, че едно по едно се отстраняват коренчетата (но ако не ви пречат може да ги хапвате заедно с тях). Имат вкус на суров слънчоглед с лек горчив привкус накрая. Изключително сочни и свежи кълнове.


* люцерна - люцерната е царицата на кълновете. Тя е толкова свежа, хрупкава и обогатява невероятно добре всяка салата. Подходящ метод за покълване е най-вероятно всеки един от изброените по-горе (единствено не съм пробвала в почва). При тях е важно да се оттича добре излишната вода и да се осигури добра вентилация до всички кълнове. Иначе придобиват лоша миризма и загниват.

* синап - това са доста пикантни кълнове (с лек вкус на горчица). Някои от сортовете са слузообразуващи. Затова може да покълнваме или в уред за покълване или върху марля.

* крес (латинка) - тези кълнове са с екстравагантен вкус (аз ги обожавам, но на доста хора не им допадат), ползват се като подправка към салати и ястия. Подходящ метод е с марля или почва.



* ленено семе - до сега съм пробвала с покълване на златисто ленено семе. Също подходящ метод за покълване е с марля или почва. На долната снимка ленът е с жълтата обвивка по листенцата, на заден план се вижда крес.

* ряпа - леко пикантни и с вкус на ряпа, също много хрупкави и свежи.

* зелена соя - за да стане сочна и с добър вкус, трябва да държим на тъмно и леко да притиснем.

* леща - може да консумираме веднага след като се появят малки бели кълнове или да оставим за по-дълго време, за да получим поници.

* лук - има вкус и мирис на лук. Много добра украса се получава с тях и разбира се може да ползваме във всички салати, в които по-принцип добавяме лук.

* жито - консумираме го или когато кълнът е по-малък от 1,5 мм или когато израсте житен поник (зелени стъбла между 5-10 см). Житените поници са може би най-ценените, тъй като съдържа над 70% хлорофил и е невероятен енергиен стимулатор със силно изразено пречистващо действие. Подходящи са за правене на сок, като е добре да е направен с подходяща за тази цел сокоизтисквачка.

Това са само някои от многото видове кълнове, които сами може да си направим. Ето къде може да откриете доста по-подробна информация за кълновете и пониците. В началото може да не получите перфектни резултати, но с няколко опита ще станете много добри в направата на най-живата храна.



Лъжливите “здравословни” храни


В главите ни съществуват някакви криворазбрани истини за здравословния начин на хранене, с които продължаваме да си живеем и се самозалъгваме, че храната ни е полезна за нас и децата ни. Какво точно имам в предвид? Ето пример - преди година-две бях убедена, че киселото мляко, сиренето и кашкавала са много полезни. Те заемаха основна част в менюто ми. И тогава все се чудих защо имам лениви черва и силно акнеична кожа. Толкова силно ми влияеше рекламите и общоразпространената информация, че въобще не подлагах под въпрос дали те не са причина за това ми състояние. Причините ги търсих във външните дразнители (замърсен въздух, неподходяща козметика), отколкото да се замисля, какво вкарвам в тялото си. Та ето някои храни, които се водят от медиите и болшинството хора за полезни и дори се приемат умишлено в повече, заради предполагаемата полезност (само на кратко ще ги спомена, понеже всяка една заслужава да й се обърне внимание в отделна тема).


* прясно мляко, за да си набавим калций за нас и децата ни - една статия от многото и най-вече коментарите към нея ясно указват защо е вредно прясното мляко. А рекламите с добавения калций са просто смешни за по-образованите хора. Доказано е, че всички изкуствено добавени витамини и минерали към храните и като таблетки, не се усвояват от организма ни и дори се разбират от него като нещо чуждо и непознато и дори утежняват работата на черния ни дроб. Освен това млякото е пастьоризирано (и много често се вари и участва в термично обработени ястия и десерти) и полезният калций вече преминава в неорганичен и така само уврежда кръвонсните съдове и органи.

* протеините в животинските продукти - високо протеиновите диети водят до деминерализация на тялото ни, тоест с по-високата консумация на животински продукти (месо, мляко, млечни), губим много повече калций, желязо, магнезий и други минерали, отколкото може да си набавим по естествен път. Това е най-малката причина поради която е добре да не предприемаме протеинови диети. Доказано е, че в днешно време хората консумираме доста над необходимото количество протеини, а това води до доста сериозни болести и неразположения.

* маргарин с фибри - маргаринът представлява хидрогенирани растителни мазнини или транс-мазнини, които се възприемат много трудно от организма ни, запушват артериите, и дори свързват маргарина със сърдечно-съдови болести. Не го предпочитайте само защото е от растителен произход, не го предпочитайте само защото се води за по-малко калоричен, не го включвайте в здравословното си меню. А за маргарина с фибри - отново маркетингов трик - всеки знае какво са фибрите, те са баластните вещества, които остават след разграждането на храната и преминавайки през чревния тракт завличат със себе си слуз, утайки и токсини и затова са много полезни. Фибри има в плодовете и зеленчуците, в зърнените храни и други, но фибри няма в извлечените мазнини, било то и растителни.

* закуски от овесени ядки, заляти с прясно мляко

* “засупи глада” - чаша с порция зеленчуци - няма нищо полезно в този микс (или може би само сушените зеленчуци и то само ако са изсушени качествено, в което се съмнявам) дори напротив - от всичкото това количество сол, транс мазнини и многото на брой Е-та, по-скоро трайно тровим организма си, запушваме артериите си, утежняваме нелеката работа на черния си дроб и т.н.

* кремчета от нишесте и кисели - още не осъзнавам кой е позволил това подобие на храна да служи като част от захранващото меню на бебенцата и да продължава с години да присъства в менюто в детските градини и училищата. Дори в къщи през ден правим за детето си от тях и добавяме в него бисквити и корнфлейкс, за да ги направим по-хранителни. Нишестето запушва нежните тъкани в черния дроб и действа като лепило, което слепва нечистотиите и така спомага за образуването на чернодробни и жлъчни камъни.

* прясна, свежа, хрупкава салата (до тук добре), полята с купешки салатни сосове и дресинги - защо съчетаваме нещо толкова полезно, с нещо толкова вредно, и очакваме след това всичко да ни е наред, дори така обилно поливаме с тях салатите си, че ползите са даже отрицателни. Огромния брой Е-та, мазнините и консервантите (ако четем етикетите), веднага ще ни убедят в тяхната вреда. Дори една от веригите за бързо хранене, разпространена в цял свят (без да споменавам името й), започна да предлага в менюто си салати, за да “уравновеси” останалата част от крайно вредното си меню и това е добре, но сосът към тях е всъщност не по-малко вреден от хамбургерите им (салата - 50 калории, сос - 300 калории).

* ежедневното кафе сутрин и следобед - кафето е много бавно разградимо, образува лош дъх, силно подкиселява организма ни, а от тук: в стремежа си да запазим нивото на РН (което е леко алкално), тялото започва да черпи минерали от запасите си и с течение на времето костите стават чупливи, появява се недостиг на полезните хранителни вещества, липсва ни очакваната енергия. Може да пием кафе, но всеки ден, сутрин и следобед - идва малко в повече. Не се ли запитваме защо няколко часа след като пием кафе, губим енергичността си, чувстваме отпадналост и сънливост. Това е защото кафето първоначално дава максимум енергия, заради кофеина в него, но след няколко часа работа на забързани обороти и дългата борба в разграждане му и обработката, организма буквално остава без сили. Дори има връзка между прекомерната употреба на кафе и рака, най-вече заради факта, че киселият организъм предразполага развитието на ракови клетки.

* черен пълнозърнест хляб - голям процент от този хляб се прави от бяло брашно с добавени оцветители, които да имитират по-тъмно брашно. В повечето хлебопекарни се приема като суровина само бяло брашно, а се произвеждат няколко вида хляб. Най-вероятно това не се отнася за всички марки, но истината е, че много се спекулира и в тази сфера. Другата причина, поради която стандартния хляб не е полезен, е, че има термично обработена мая, набухватели, консерванти и подобрители. Защо ли вече хлябът не се прави както едно време, поне тогава не са се използвали толкова изкуствени вредни добавки.

* натурален сок - натуралните сокове се правят от изгнили, развалени, червиви плодове, всичко се мели без даже да се мият, след това се добавят вода, захар, аромати, пулпата се добавя изкуствено (в соковете с парченца плодове). А и най-малкото дори и да са направени качествено, соковете в кутия не могат да ни дадат нищо полезно. Това е, защото всеки прясно изстискан сок губи полезните си качества (витамини и ензими най-вече) минути след направата му. Какво тогава остава в съхранен в кутия сок, траещ година дори.

* кетчуп и лютеница - вече производството на тези любими на всички храни до там се е променило, че дялът на истинските качествени съставки е доста намалял… иначе нямаше да бъдат толкова евтини. (И тук да вметна - Как може да сте сигурни? - направете си домашна лютеница по истинска рецепта и изчислете себестойността й (освен продуктите, не забравяйте и водата, енергията за термичната обработка, труда). Добавете към нея печелбата на производителя, печалбата на търговеца на едро и печалбата за този на дребно. Първо, прилича ли по вкус и вид домашната лютеница с купешката? И получавате ли 2 лева за буркан лютеница - надали.) Производството на кетчуп е съвсем добило изкуствени измерения - бои, аромати, нишесте, и стари партиди кетчуп и лютеница.

* разтворимо кафе с витамини от група В - не стига, че разтворимото кафе е по-вредно и от еспресото, но и няма никакви ползи от изкуственодобавените витамини, още повече, че заливаме кафето с гореща вода. Това е маркетингов трик, който да накара хората да си мислят, че това кафе е вече по-полезно от останалите марки разтворимо кафе.

* салам с орехи - отново маркетингов трик, като доста се набляга на полезността на орехите. И хората се бият в гърдите, че си купуват полезен салам. Саламите и колбасите като цяло са възможно най-лошия избор на желанието ни да консумираме месо. Дори отдавна се знае за връзката между прекомерната консумация на колбаси с развитието на ракови клетки.

* консерви - консервираната храна, било то растителна или животинска, е всъщност канцерогенна, поради метода на консервиране - особено това се отнася за риби, меса, пастети.

* шоколад с мляко - особено с това се спекулира, за да се продава шоколад за радост и “здраве” на малките деца. Шоколадът е полезен и то много, но само когато е суров, вегански, истински шоколад, с истински съставки (ето един такъв). Всичките шоколади, които се продават в търговската мрежа (в България) са всъщност вредни (ако оставим настрани евентуалното удоволствие от консумацията, което е също важно). Захар, сухо мляко, хидрогенирани мазнини, Е-та, консерванти, сгъстители, печено какао на прах - това са само малка част от пълния набор изграждащи ги вредни съставки. По едно време се говореше, че шоколадът е полезен за зъбите и знаете ли, всъщност наистина е така, но никой не уточнява, че само истинския суров шоколад е полезен за тях, както и за цялото ни физическо и емоционално тяло.

Със сигурност има още много примери за заблуждаващи храни. Ядем ги всеки ден, мислейки, че са полезни за нас, а всъщност истината е съвсем друга. Но рано или късно сами ще достигнем до изводите, коя храна е добра за нас и коя не, като се наблюдаваме малко по-обстойно и повече подлагаме на съмнение.


Сокотерапия


Прясно приготвените сокове притежават неоспорими лечебни свойства, затова доста хора напоследък предприемат гладувания със сокове, с цел да излекуват тялото си, да се детоксикират, или просто да се тонизират, освежат и подмладят.


Препоръчително е да пием сокове приготвени на момента от добре узрели плодове и зеленчуци. В рамките на 5 - 15 минути прясноизстисканите сокове губят съществено голяма част от полезните си свойства - сокът се окислява бързо и под въздействието на въздуха, слънцето и топлината се разлага и голяма част от витамини, минерали и ензими се губят почти напълно. Освен това е добре да пием сок от добре узрели плодове и зеленчуци в подходящия за тях сезон. Дошла е пролетта - не пропускайте да си направите фреш от пролетни моркови (тези, със зелените листенца), или фреш от ягоди, череши - добре узрели, ароматни и преди малко откъснати - така ще извлечем максимум ползи и наслада.

Плодовите сокове имат заслуги в пречистването на организма ни, докато зеленчуковите главно служат като храна на тъканите и органите. Но това е грубо казано - и двата вида сокове изчистват тялото ни от токсини, слуз, непотребни вещества, натрупвани с години в органите и тъканите ни.
Например сокът от цвекло буквално промива черния дроб и го изчиства “до блясък” заради високото си съдържание био активен хлор. Сокът от целина стопява вредните калциеви образувания и калциеви соли. И много други примери.

Може да си правим както моносокове (от един вид плод или зеленчук), така и комбинация от няколко вида.

За основа най-често се използват ябълките и морковите. Това се прави с цел соковете да са приятни на вкус и да се разредят силните пречистващи свойства на някои видове зеленчуци или зеленолисти. Например магданозът е с доста силно изразено действие, поради високото си съдържание на етерични масла. Така е с почти всички подправки, и не само те. Цвеклото също приемано в чист вид може да допринесе до силни лечебни кризи, поради мощните му полезни свойства. Целината е толкова мощна в стопяването на вредните калциеви натрупвания и ставни шлаки, че приемана в повече и в чист вид, се вярва, че е способна да “ни стопи костите”. От там идва и правилото постепенно да се увеличава съотношението на силно лечебните сокове в комбинацията с морков или ябълка. Например:
1ви и 2ри ден: сок от ябълка и целина - 4:1
3ти и 4ти ден: сок от ябълка и целина - 3:2
5ти и 6ти ден: сок от ябълка и целина - 2:3
Може да продължите на това съотношение понеже вкуса става доста силен и натрапчив, не се приема добре от повечето хора. Но всичко зависи от личните ви предпочитания.

Към сокът от ябълка или морков може да добавяте всякакви други плодови и зеленчукови сокове, например:

* ябълка и морков
* ябълка и цвекло
* ябълка и зеле
* морков и зеле
* морков спанак и магданоз

Много известни комбинации от сокове, препоръчвани от Норман Уокър са:

моркови + цвекло + краставици
моркови + целина + магданоз
моркови + ябълки + цвекло
моркови + спанак….
Тези комбинации буквално се препоръчват при почти всички здравословни проблеми.

Направете си сок, който ще е най-близък до вашия вкус и в зависимост от здравословните ви цели. Важно е да пием соковете с наслада, а не насила

Food Inc.



Още един филм, след който на храната си ще гледате по малко по-различен начин.
През последните 50 години яденето ни се е променило повече отколкото през последните 10 000. Но образите, с които ни продават храната, още са образи от аграрна Америка. Отивате в супермаркета и виждате фермери, дървената ограда, силоза, селската къща и зелената трева. Все същите пасторални фантазии.

В съвременния супермаркет има средно около 47 000 продукта. Там няма сезони. Целогодишно има домати от другия край на света, откъснати още зелени, обгазени с етилен, за да узреят. Да, изглежда като домат, но това е по-скоро въображаем домат, т.е. това е идеята за домат.

Вече няма кокали на щанда за месо. Спусната е завеса между нас и мястото, откъдето идва храната ни. Индустрията не иска вие да знаете какво наистина ядете, защото ако знаехте, може и да ви се отяде. Ако се върнете по пътя на тези опаковани в найлон парчета месо, откривате съвсем различна действителност. Действителността е фабрика. Не ферма. Фабрика.

Месото се обработва от огромни международни корпорации, които нямат почти нищо общо с ранчото и фермера. Сега храната ни идва от огромни конвейери, където се малтретират както животните, така и работниците. А храната е станала много по-опасна, но това нарочно остава потулено. Има малка група международни корпорации, които контролират цялата хранителна система. Контролират храната от семената до супермаркета. Не става въпрос само за това какво ядем. Става въпрос за това какво ни е позволено да говорим и да знаем. Не само здравето ни е изложено на риск. Компаниите не искат фермерите да говорят. Те не искат тази история да се разчува.

Всичко е наука. Сметнали са го. Ако можеш да отгледаш пиле за 49 дни, защо ти е такова, което се отглежда за 3 месеца? Това са повече пари в джоба ти. Тези пилета не виждат дневна светлина. Почти през цялото време са на тъмно. Тук е гнусно. Навсякъде има прах. Пълно е с фекалии. Това не е фермерство. Това е серийно производство- като заводски конвейер. Започвате с пиленце и след 7 седмици получавате 2,5 кг пиле. Костите и вътрешните им органи не смогват на бързия растеж. Много от пилетата тук правят по няколко крачки и се тръшват на земята. Просто не могат да носят тежестта си. Това е нормално. В храната им се слагат антибиотици, които, разбира се изяждаме с пилето. Бактериите стават резистентни и антибиотиците вече не действат. Когато в помещенията е тъмно, пилетата се отпускат. Не се съпротивляват толкова, когато ги хващат. Няма значение дали пилетата са болни. Всички пилета се обработват в завода
Голяма част от индустриалната храна е просто хитро преработена царевица. Царевицата завладя света по много начини. Тя е забележително растение. Преди 100 години американските фермери добивали около 200 кг на декар. Днес и 2000 кг не са проблем. Това е удивително постижение, за което трябва да благодарим на селекционерите, на производителите на изкуствени торове и на пестициди. Произвеждаме много царевица, затова измислиха какво да я правим. Сега конструираме храните си. Знаем какво да направим, за да имаме дадено качество - вкус, аромат. Сглобяваме парчетата и конструираме нови храни, които не се развалят в хладилника, не гранясват. Разбира се, най-големият напредък в последните години беше високофруктозният царевичен сироп. Предполагам, че ако погледнете по рафтовете на супермаркетите 90% от стоките съдържат царевица или соя, обикновено и двете. Царевични продукти: кетчуп, сирене, кексчета, батерии, фъстъчено масло, крекери, дресинг, кока кола, желе, подсладител сироп, сок, въглища, бебешки пелени, ибупрофен, месо, бързи храни. Царевицата е страхотна суровина. Вземете това огромно зърно нишесте, разбийте го и го пренаредете. Можете да си направите високофруктозен сироп, ксантанова гума, малтодекстрин, диглицериди и аскорбинова киселина. Всички неясни вещества на преработената храна - забележително е колко от тях се правят от царевица. И, освен това, с нея може да храните животни. Царевицата е основна част от хранителните смеси - пилета, прасета, добитък - каквото си искате. Все по-често даваме царевица и на риби-тилапия, сьомга от развъдник.
Учим рибата да яде царевица. Фактът, че имаме толкова много евтина царевица, ни позволява да понижим цената на месото. Кравите са еволюирали, за да ядат трева, а не зърно. А ние ги храним със зърно, защото то е много евтино и от него наддават бързо. Диетата с много зърно води до киселиноустойчиви бактерии E. coli. Това са по-вредни щамове на E. coli. Животните са затънали до глезените в тор, по цял ден. Щом едната крава го има, и другите го прихващат. Когато отидат в кланицата, кожите им са покрити с тор. И ако в кланицата се колят по 400 животни на час, как пазиш месото, за да не се замърси с тор? Така месото се замърсява с тор. И никому неизвестната бактерия влиза в системата за храни….
(откъси от филма Food Inc.)

Цвекло



Цвеклото все по-рядко присъства в храната ни, въпреки че е изключително полезно. Най-общо казано то пречиства. Дали като сок или на салата няма много значение, по важното е да е свежо и да не е термично обработвано, тъй като губи част от полезността си.

* притежава жлъчегонно действие - спомага за изчистването на черния дроб, жлъчката и далака
* съдържа магнезий - той регулира състоянието на кръвоносните съдове и не позволява образуването на тромби
* сокът от цвекло поддържа разтворимостта на калция в организма - трябва да се приема от хора, които предимно се хранят с термично обработена храна. Приемът на сок от цвекло разтваря натрупването на неорганичен калций в стените на кръвоносните съдове, разширява ги и така понижава артериалното налягане и облекчава работата на сърцето
* смомага за образуването на червени кръвни телца и подобрява състава на кръвта - много е полезен да се приема по време на менструация (до 100 мг) и в климактериум
* съдържа органичен хлор - страхотно пречистващо средство за черен дроб, бъбреци и лимфа
* съдържа бетаин - бетаинът е уникално вещество, което не се намира в никой друг зеленчук. Това вещество спомага за усвояването на белтъците и подобрява работата на черния дроб
* съдържа сапонини - сапонините се свързват с холестерина в червата в трудноуствоим комплекс и така се изхвърля от организма
* съдържа витамин U - този витамин спомага за зарастване на язви, има противосклеротично и противоалергично действие, подобрява обмяната на холестерина
* противораково действие
Понеже цвеклото притежава изключително силно прочистващо действие, ако се вземе в много големи дози се наблюдава виене на свят и гадене. Това не е нещо лошо - доказва, че всъщност организма има голяма нужда от цялостно прочистване.
Цвеклото много лесно може да започне да присъства в нашето меню. Изключително вкусен сок се получава от ябълки (най-добре кисели) и цвекло(в съотношение 4 към 1), моркови и цвекло(2:1) или ябълки, моркови и цвекло (3:2:1). Също може да добавяме тънки резенчета цвекло към всички свежи салати. Може да го мариноваме: нарязва се на тънки резенчета и се заливат с лимон и зехтин и престоява за няколко часа (така може да се съхранява в хладилник до 2 дена).

Най-добрата и най-вредната храна за черния ни дроб



Всички знаем каква огромна роля има черния дроб и колко е важно той да е в изправност. Ето с каква храна може да го зарадваме, да облекчим неговата работа и да му отдадем заслужена почивка. Ще споменем и тази, която го затормозява и дори убива.

Черния дроб е лаборатория, от чиято дейност зависи нашето здравословно състояние - той пречиства кръвта, извлича токсините, като някои унищожава, други складира, убива вируси и микроби, влияе на хормоналните нива в организма и много други.

Като една от най-благотворните храни за черния ни дроб са прясно изцедените сокове, най-вече от моркови, ябълка (особено зелена и кисела), цвекло, лимон, спанак, зеле, черна ряпа, листа от глухарче. Приемани на гладно в по-големи количества тези сокове буквално го измиват. Те са лесни за обработка, не се хаби излишна енергия, а в същото време се доставят максимум полезни вещества. Комбинации от тези сокове са още по-благотворни. Най-известните и лечебни такива (по системата на Норман Уокър) са:
- моркови и цвекло
- моркови, ябълки и цвекло
- моркови и спанак
- моркови, целина, магданоз
- моркови, цвекло, краставица
- ябълки и цвекло
- моркови и зеле
Това са едни от многото варианти - всички те са много вкусни и приятни на пиене. Просто правете сокове, всякакви фрешове по всяко време - те ви лекуват, доставят ви приятни емоции и ви изпълват с енергия почти мигновено.

Друга страхотна храна за черния дроб са всички плодове и зеленчуци. Също са лесни за обработка и също извършват чудеса, докато ги похапваме с наслада. Те съдържат широк спектър от полезни вещества, които участват и помагат за правилното протичане на чернодробните функции. Ако е от съществено значение оздравяването на вашия черен дроб, трябва да избирате предимно плодове и зеленчуци, отглеждани природосъобразно - без пестициди, изкуствени торове, химикали и в чист район. Към тази категория са био или органик храните. Това е важно, защото всичките тези химикали и токсини попадат най-напред в черния дроб и така ние му утежняваме състоянието и го затормозяваме още повече. Зеленчуците по-горе, изброени за направата на сок, са също така полезни да ги консумираме цели. Хапвайте си повече и листа от глухарчета, домати, черна ряпа, чесън.

Има една група храни, които много помагат в процеса на детоксикация, извършвана от нашия дроб. Това са храните богати на сяра. Молекулата на сярата е основната единици, с помощта на която черния дроб детоксикира широк спектър от лекарства, токсини, пестициди и др. Към тази група спадат чесън, лук, зеле, броколи, карфиол, брюкселско зеле и други от групата на зелето. Естествено те имат благотворно въздействие предимно, когато ги консумираме сурови. Полезните вещества намаляват и умират с термичната обработка.

Също ще споменем и някои подправки, подпомагащи имунните функции на черния дроб. Това са канелата и куркумата.

Студено пресования зехтин и въобще студено пресованите масла (тиквено, сусамово, ленено, конопено …) оказват изключително благотворно въздействие върху дробчето. Овкусявайте щедро салатите си, пийте сутрин на гладно по 1-2 супени лъжици, може и да добавите малко лимонов сок към това чудотворно сутришно питие.

Всички пчелни продукти влияят изключително благотворно - мед, цветен прашец, пчелно млечице и прополис. Консумирайте без притеснения.

А ето и враговете на черния дроб, а и на целия организъм.
* алкохол - не стига, че черния ни дроб се опитва да пречисти всички гадости, които му предоставяме с некачествена храна, ами трябва да отдели време и енергия за обработката на тази гадост алкохола, която тотално го съсипва. Така той отлага много по-важни дела (като например да унищожи поредния вирус, или да обработи поредната порция кръв наситена с разни вещества), за да филтрира и неутрализира вредните последствия от излишния алкохол.
* бялото брашно и изделия от бяло брашно - това е главния виновник за образуването на камъни в жлъчката, допринася за заболяването цироза, затормозява работата на черния дроб като цяло
* белите храни - бял (полиран) ориз, бяла захар, бяла сол. Заменете ги с кафяв ориз, кафява захар, а най-добре с мед, калиева или по-добре морска сол. Солта по принцип е добре да се опитаме да я изключим от меню ни въобще.
* опушените, осолени, мариновани храни и меса - подправяйте храната си с лимонов сок, истински ябълков оцет, лук, чесън, черен пипер, синап, карамфил, градински чай, мащерка.
* пържени храни
* мазни храни и меса
* полуфабрикати
* храни с изключително много оцветители, подсладители, подобрители, овкусители, “естествени” аромати

Изобщо, ако трябва да подобрите функциите на черния си дроб, минете на суровоядство. Това е хранителния режим, който е 100 % в полза и “служене” на черния дроб. Суровоядството със сигурност ще излекува всички неразположения, и то в цялото ви тяло.
Може също да е подходящо да прибегнете до някои от следните методи за пречистване на черния дроб - пречистване със зехтин и лимон, със сокове, мека процедура за пречистване, да бягате или погладувате . Всички те ще извършат чудеса.


Жабурене с олио



Беше време, когато тази проста процедура беше на мода и по-масово се прилагаше, а днес като че ли е позабравена. Твърди се, че тя очиства организма от токсини, но само това ли?

Накратко за незнаещите процедурата се състои в следното. Взима се глътка олио в устата и започва жабуренето с него /също наподобява смученето на бонбон в предната част на устната кухина/ за около 15-на минути, след което олиото придобива воднист вид на белезникава течност. Тази течност се изплюва, а устата добре се изплаква - процедурата е завършена.

Руските учени са установили, че тази процедура, освен другото, е един своебразен масаж на мозъка и заслужава пълно доверие. Периодът на смучене на олиото при повечето здрави и болни хора се характеризира с активиране на възбудния процес. При това артериалното налягане се повишава с около 7,2 милиметра живачен стълб при хипертониците; с 2,5 мм – при хипотониците, а при здравите – с 1,6 мм живачен стълб.
При отделяне на слюнката и особено след завършване на процедурата се забелязва намаляване на биоелектричната активност на мозъка. В същото време при много от изследваните се усилват бавните потенциали; върху една електроенцефалограма алфа-ритъмът става по-ритмичен и по-изразен. Артериалното налягане се връща към началната си стойност или остава малко по-високо.

Такива сложни невродинамични изменения с преход от състояние на възбуждане към състояние на задържане се наблюдават у повечето от здравите и болните хора.
Една важна подробност. За смучене е възможно да се използва не само олио, но и други течности със същия ефект, например урина или пък някоя ароматична течност. Тя ще предизвика аналогични изменения в артериалното налягане и в електричната активност на мозъка, тъй като в основата на забелязаните промени лежат предимно механичните дразнения на устната кухина. Е, разбира се, ароматната течност се възприема по-добре от олиото.

Пречистване на черния дроб с звхтин и лимон


Необходими продукти:
зелени кисели ябълки - около 10-15 кг
цвекло - 2-3 кг
лимонов сок /или сок от грейпфрут/ - до 300 мл
зехтин или друго студено пресовано масло
зеле и моркови - за 1 салата
2 пакета английска сол - ако това изберете за очистително

Подготовка за пречистването – в продължение на 5 дена /например от понеделник до петък/ се пие по минимум 2 литра сок от зелени кисели ябълки и малко цвекло. В ябълките има киселина, която омекотява камъните в жлъчката и черния дроб и това позволява безпрепятственото им преминаване през каналчетата. Ферментиращият ефект на ябълковия сок допринася за разширяването на каналчетата. Пийте ябълковия сок бавно през целия ден, между храненията. Освен ябълковия сок пийте и вода – между литър и половина и два литра на ден. Можете да си изплаквате устата със сода за хляб или да си миете зъбите на няколко пъти през деня, за да не се повредят зъбите ви от ябълковата киселина (най-добре пийте със сламка).
В продължение на 5-те дена избягвайте студени храни и напитки – те изстудяват черния дроб и намаляват ефекта на прочистването. За да помогнете на черния дроб да се подготви за основната част на прочистването, трябва да се изключат храни от животински произход – месо, яйца, мляко, както и пържени храни.

***За да има 100 процентов успех цялата процедура трябва всичко да се изпълни точно. Препоръчително е около 2 седмици преди пречистването да се премине на суровоядство (да не се приемат никакви храни с животински произход, да не се приема храна, в която има консерванти и изкуствени добавки, да се избягват тестени и нишестени храни, както и бързата храна тип макдоналдс, дори нищо в опаковка, да се изключат кафето и черния чай). Всяка сутрин на гладно и вечер преди лягане може да се пие леко топла вода с мед. Това допълнително омекотява камъните в черния дроб и ще се избегнат евентуални болезнени усещания. Още - сутрин на гладно може да се пие 2-3 супени лъжици зехтин с малко лимонов сок - това ще предизвика отделяне на жлъчен сок от черния дроб и така ще го подготви за самото пречистване, което доста ще го натовари. И още - за да се откъртят по-лесно камъните може да се бяга всеки ден около 30 мин или да се правят аеробни упражнения с разтърсващ ефект. Непосредствено 2 дена преди пречистването не трябва да се натоварва тялото, трябва да се избягват силните емоции, особено лошите и трябва много да се почива. Също не е добре да се гладува иначе ако гладуваме има вероятност, когато изпием зехтина и лимона организма ни да ги изконсумира вместо да извърши основната си задача.***

Старайте се да не приемате лекарства и витамини през дните на подготовка, освен такива, които са абсолютно необходими. Важно е да не се натоварва черният дроб с излишна работа.
Препоръчително е на шестия ден да се направи клизма. Това осигурява безпрепятственото преминаване на камъните през отделителната система.

На 6-тия ден сутринта изпийте отново голямо количество ябълков сок. До 14 часа може да хапнете нещо леко - плодове или салата овкусена с лимон и зехтин. Не яжте нищо (можете да пиете вода, когато сте жадни) след 14 часа, за да нямате трудности с изхвърлянето на камъните.

След 14 часа започнете да загрявате областта на черния дроб с грейка (ел. възглавница). Около 16-17 часа си направете няколко клизми, с цел да освободим пътя на камъните, които ще се изхвърлят цяла нощ. Ако не можете да си правите клизми, изпийте предварително някаква билкова отвара или английска сол, с която да изчистите червата си /трябва със сигурност да знаете, че тези разхлабителни ще ви подействат преди 18 часа. След това започнете постоянно да нагрявате черния дроб, топлината ще омекоти дроба и ще разшири каналчетата. Около 18-19 часа пригответе прясно изстискан лимонов сок и зехтин /равни количества от по 150-300 мл/, като е добре леко да ги загреете на водна баня до температурата на тялото. В 19 часа започнете да пиете на глътки лимон и зехтин докато изпиете цялото количество и легнете. Продължете да загрявате дроба докато лежите неподвижно. Може или да заспите или след час и половина да извършите няколко неща, за да помогнете на черния дроб да се изчисти по-добре. Седнете върху пети, запушете лявата си ноздра с памук и започнете да дишате през дясната. Върху езика сложете малко лют пипер. Опитайте се да дишате бавно и плавно, като съзнателно се опитвате да движите диафрагмата. Всичко това ще възбуди черния дроб и той по ефективно ще изхвърли камъните. Мислено може да си представите как излизат всички мръсотии и затлачвания. Между 1 и 3 през нощта може да усетите прилошаване и да ви се приходи до тоалетна или да ви се доповръща. Не се притеснявайте - това е защото в тези часове дробът ви работи най-усилено и всичките сили на организма са съсредоточени в него. За около максимум 1/2 час всичко ще отмине. Може пак да си сложите на езика лют пипер и да подишате.
***Понякога прилошаването е силно, но най-важното е да не се притеснявате. Всичко ще премине и просто трябва спокойно да изчакате, да полежите и да си мислите колко ще е хубаво след това.***

***Ако не ви понася да пиете зехтин с лимон, може да ги замените с друго студено пресовано масло /ленено, конопено, слънчогледово, тиквено, сусамово…/ и със сок от грейпфрут. При мен те действат еднакво добре. По принцип каквото и масло да изберете, знайте, че все е гадно на вкус. Ако ви е трудно да пиете на глътки маслото, може да го смесите със сока в едно шише с капачка, да го разклатите и така смесено да го изпиете почти на веднъж. Но в този случай трябва след това да легнете и да стоите неподвижни поне 30 мин, за да може двете течности да се разделят на слоеве в стомаха.***

На другия ден станете в 6-7 часа. Направете си няколко клизми с урина или вода с малко сол и най-накрая с чиста вода. Ако не искате с клизма тогава изпийте 1 пакет английска сол разтворен в 1 чаша вода. Може и друго разхлабително, с което сте свикнали и знаете, че със сигурност ще ви подейства. Целта е нито един камък да не остане заседнал в дебелото черво, защото той бързо се засмуква обратно и става по-лошо. Към 9-10 часа изпийте по-голямо количество сок от цвекло и ябълки, който допълнително ще измие черния дроб. След час може да хапнете плод, а по късно и салата Метличка. През целия този ден трябва да ядете единствено растителна храна. Месо и яйца може да хапнете чак след 3-4 дни. Тези храни изключително много затормозяват черния дроб. Също и кафето оказва много неблагоприятно влияние върху дроба. Не пийте кафе по време на подготовката и няколко дена след това.

Необходимо е да се изхвърлят всички камъни от черния дроб. Това изисква няколко прочиствания. Те могат да бъдат правени на интервал от един месец. Важно е да се знае, че щом започнете да прочиствате черния дроб и жлъчката, трябва да продължите с прочистванията докато при две последователни прочиствания не се изхвърлят никакви камъни. Ако оставите черния дроб наполовина изчистен за по-дълъг период (повече от три месеца), това може да доведе до по-голямо неразположение отколкото преди. Черният дроб ще започне да функционира по-ефективно скоро след първото прочистване. Болки ще намалеят, енергията ще се увеличи, мисловната дейност ще се подобри значително.

След известно време камъните от задната част на черния дроб ще се придвижат напред към двете главни чернодробни каналчета, което може да предизвика появата на всички предишни симптоми. Това показва, че още камъни са останали и са готови да бъдат изхвърлени със следващото прочистване.

Когато се направят няколко прочистващи процедури, ще усетите многобройни положителни промени: кожата ще ви се изчисти от акне, екземи, петна, почти няма да се разболявате, грипът и вирусите ще преминават през тялото ви незабелязано, мислите и настроението ще са по-положителни, ще имате повече енергия за работа и почивката ви ще е по-ефективна … Какво чакате!



Житен режим


Провежда се през месец февруари, 2-3 дни след пълнолуние. (Може и да започне в края на януари, ако са изпълнени необходимите условия, свързани с фазата на луната). През този период от годината природата още "спи" и праната е в по-ограничено количество отколкото от 22 март до 22 септември. Чрез житния режим вие можете да се пречистите духовно и физически, да се подготвите за пълноценното й приемане и използване. Най-добре е, когато имате възможност, да започнете в сряда, за да може захранването (отпостването) след режима (поста) да започне в петък.


ПОДГОТОВКА
Разделете един кг. жито (пшеница) на 10 равни части. Разделете зе всеки ден по 100 гр. жито (то съдържа всички елементи, необходими за поддържането на живота), три ябълки (за сърцето), девет ореха (за мозъка), шест-осем чаши преварена вода (изворна, но не минерална).


ПРИГОТВЯНЕ НА ЖИТОТО
Вечерта, преди да започнете житния режим, измийте много хубаво 100 гр. жито. Сложете го в добре запазващ топлината термос. Залейте го с 1,5 до 2,5 чаши вряла вода (0,4 – 0,6 литра) и затворете термоса добре.
Първият ден, сутринта, кажете формулата (1 път) : "Гоподи, приеми ме в лечебницата на природата за 10 дни". След това внимателно излейте от термоса само житената вода и я изпийте на гладно (може да добавите мед и лимон за вкус). Житото разделете на 3 равни части (за закуска, обяд и вечеря). Когато го ядете, можете да го подслаждате с мед.
По време на житния режим ще пиете само преварена вода, подправена с лимонов сок и мед. Най-добре е да не разтваряте меда във водата, а да го ядете с лъжичка, която ще поставяте на горната част на небцето. Като отпивате от водата, медът постепенно ще се разтвори и ще се усвои по-добре. Чрез този начин на хранене вие ще захраните мозъчните си центрове с хранителни вещества, усвоени в устата, а не чрез стомаха.
Житото ще ядете, като преди да го глътнете, ще го дъвчете бавно поне 99 пъти. Преди да изядете ябълката, подръжте я в ръка, разгледайте я, свържете се с нейната аура, порадвайте й се, благодарете на дървото, на слънцето и т.н. Спазвайте правилото дадено от учителя да се храните с любов и благодарност. Добре е да съберете семките от ябълката и да ги посадите на подходящо място. По този начин ще изразите Вашата благодарност за нейната саможертва. По време на житния режим не употребявайте никаква сол. През тези дни станете слънчеви хора, бъдете винаги усмихната и не допускайте в себе си никакви отрицателни мисли, чувства и постъпки.

Вода


Eлексирът на живота е топлата вода.
Най-мощното лекарство в света това е горещата вода.

Чрез водата се отделят токсините от организма.

Горещата вода , приета на глътки , чисти нервната система от наслоявания, които подпушват мислите и чувствата на човека. Тя го освобождава от напрежението, което нервната система произвежда върху него.

За да бъде здрав, човек трябва да употребява определено количество вода, която, от една страна е нужна за смекчаване на храната, а от друга за промиване на вътрешните органи.

Ще пиете вода, и то на гладно от 100 до 150 ml на глътки, на ден ще изпивате половин-един литър вода, от която ще може да извадите храна за вашите артерии.

Вода, която съдържа органически примеси , се отразява вредно на организма.

Човек трябва поне два пъти през седмицата да предизвиква изпотяване чрез пиене на гореща вода , в която може да се изстиска няколко капки лимонов сок. Като се изпоти добре, ще изтрие тялото си с влажна кърпа и ще се преоблече. След това нека изпие още половин или една чаша гореща вода. Чистата гореща вода помага за освобождаването на кръвта от натрупаните в нея млечна и пикочна киселина.

За да бъде здрав човек трябва да има абсолютно чиста кръв. Щом човек подобри кръвообращението си, и праната се възприема правилно от организма.