Аюведа - искате ли дълголетие




Древната наука е призната за алтернатива на официалната медицина
Буквалният превод на аюрведа е "наука за живота". Всъщност това е всеобхватна древноиндийска система, която се занимава с живота и смъртта, здравето и болестите, зачеването и раждането, развитието на организма, старостта, подмладяването и удължаването на живота. За хората, които все още си мислят, че става въпрос за шаманизъм, ще споменем, че аюрведа е призната от световната здравна организация като алтернатива на традиционната медицина.

Корените на древната наука се отркиват още в първите писмени паметници - четирите веди, създадени между 4500 и 1600г. преди новата ера. Днес интересът към аюрведа расте. В Индия тя е цялостната медицинска система с изразена инфраструктура - университети, колежи, болници, изследователски институти и специализиран печат.

Според Аюрведа цялата Вселена е проявление на петте основни елемента - пространство, въздух, огън, вода и земя.
Те се проявяват в човешкото тяло като фундаментални принципи или признаци.
Пространството олицетворява физическия вакуум. Свързва се със свойства като прозрачност и лекота. Създава празнота и лекота.
Въздухът се свързва със свойства като сухота, лекота и подвижност. Създава усещане за безтегловност, намалява телесната маса и изсушава тъканите и лигавиците, засилва катаболитните процеси и увеличава усещането за студ.
Най-важното свойство, което се свързва с огъня, е топлината. Тя засилва метаболитните процеси, изостря възприятията.
Водата олицетворява течната форма на материята. Тя създава влага и увеличава вискозитета.
Земята се свързва с тежест и твърдост. Тя дава устойчивост, плътност, предизвиква растеж и се свързва с анаболните процеси.
Петте елемента се обединяват в единно цяло и стават първоизточник на всичко създадено във Вселената. Количественото съотношение на всеки от тях и съчетанието им са най-различни. Оттам идва и голямо многообразие на обектите в природата. Всичко в света е изградено от тях в определени съотношения. Комбинирайки се, те създават трите основни типа енергии, или ДОШИ, които съществуват във всекиго и във всичко. В аюрведа те са наречени вата, пита и кафа. Въздухът и пространството образуват ВАТА, огънят и водата - ПИТА, земята и водата - КАФА.

Според древната система съществуват 7 психофизиологични типа.
- Вата
- Пита
- Кафа
- Вата-Пита
- Пита-Кафа
- Кафа-Вата
- Вата-Пита-Кафа

Вата е основната сила в нервната система. Тя е отговорна за нормалното състояние на нашата сетивност, моторни фунцкии и ментален баланс.

Пита е отговорна за химичните и метаболитните процеси в тялото. Тя контролира смилането на физическо ниво, както и възможността за възприемане на идеи и реалности.

Кафа осигурява материала и опората на тъканите, както и емоционалната стабилност, любовта, състраданието и търпението.

Както всеки има своя физиономия, така според Аюрведа всеки човек има специфична комбинация от трите доши. Тя определя неговия физически, мисловен и емоционален тип, неговата психофизиологична конструкция, или ПРАКРИТИ.
Тя се определя в момента на зачатието и не се променя през целия живот. Този индивидуален баланс от свойства и енергии определя физическата конструкция, метаболизма, физическата издръжливост, предпочитания към различни храни, характера на човека, особеностите на психиката му, предразположението към болести, подходящия хранителен режим, начините за поддържане на добро здраве, изборът на лечение, прогнозата на заболяванията, продължителността на живота.

Например ако един човек с Пита конструкция приема Пита увеличаващи храни, това ще предизвика заболяване, свързано с прекомерно увеличаване на тази огнена доша. Ако човек с Кафа конструкция приема същите храни, това няма да доведе до никакво болестно състояние, а само ще затопли иначе студената Кафа.

Познаването на ТРИ-ДОША, разбирането на ПРАКРИТИ и възприемането на света през призмата на тези енергии е в основата на аюрведичната мъдрост. В този смисъл няма нищо в природата, което да няма лечебни свойства. Всяко нещо носи своята комбинация от енергии и при правилен избор може да доведе до така търсения баланс, наречен здраве.



Главният девиз на лечението е "Не вреди!"
Аюрведичното лечение не само предотвратява заболяванията и лекува, но и ежедневно контролира поведението и психичното състояние на човека. Древната система не се ограничава в лекуване на отделни органи, а влияе върху целия организъм. Най-голямото предимство на аюрведа е, че тя няма абсолютно никакви странични ефекти. Даже кратък оздравителе курс дава положителни резултати: подобрява самочувствието, отнема стреса, умората и дискомфорта, повишава съпротивителните сили на организма.

При сериозни заболявания е необходим продължителен курс под наблюдението на специалист.
Аюрведа е цялостна и пълна система от медицински знания (профилактика и лечение на заболяванията, учение за темперамента и физиологията, здравословен начин на живот). Тя е оказала влияние върху развитието на традиционната медицина, и е източник на много съвременни видове натуротерапии и оздравителни практики.

Особеното в системата е, че за разлика от западната медицина, тя разглежда човека като едно цяло, като единство на тяло, разум и дух, а здравето се приема като хармонично съчетание между компонентите на личността и собствените им съставни части. Дисбалансът на тези съставни части води до заболявания, а целта на лечението е да се върне равновесието и да се даде възможност на човека да води щастлив и пълноценен живот, успешен и в социално, и в духовно отношение. Неправилното поведение (отрицателните емоции - завист, ревност, гняв) също води до нарушаване на баланса и заболявания както неправилният начин на живот и вредните хранителни навици. Аюрведата е тясно свързана с традиционните индийски практики и най-вече с йога.

Аюрведичното лечение подхожда към всеки пациент индивидуално и се основава на неговата конституция (пракрити). Според древните текстове болестта има шест фази:
- Натрупване - повишаване на една или повече доши. Болестта започва в едно от трите главни седалища на дошите: стомаха за кафа, тънките черва за пита, дебелото черво за вата.

- Провокиране - продължава процесът на увеличаване на дошата и създаване на дисбаланс с останалите доши.

- Разпространение - главното седалище "прелива" от увеличената доша, тя навлиза в лимфата и кръвта и се разпространява по цялото тяло.

- Релокализиране - дошата се установява в слабите места на тялото.

- Проявление - появяват се симптоми на болестта в мястото, където дошата се е установила.

Пълно разгръщане - появяват се усложнения и хронифициране.

Главният девиз на лечението е "Не вреди!". Лекарствените препарати и оздравителните процедури се подбират индивидуално, а аюрведическата практика използва изключителни природни, естествени средства, затова лекарствата нямат странични ефекти. В днешно време системата се ориентира към проблема за токсичността, укрепване на имунната система, успешна профилактика, премахване на дискомфорти.
Аюрведичното лечение е насочено към установяване на баланса и отстраняване на причината за заболяването, а не към борба със симптомите, които са важни за диагностицирането на първоначалната причина за страданието. При някои хронични заболявания като мигрена, псориазис, безсъние, проблеми със ставите и гръбначния стълб, левкемия аюрведичната медицина помага повече от традиционната.
Аюрведа ни съветва да се научим да разпознаваме ранните прояви на увеличаване на дошите и да ги балансираме своевременно с диетични мерки, сезонни очистващи мероприятия и съответните промени в начина на живот.

Как да определите кой тип сте
Вата са не особено добре развити физически, с тънка костна система, ръстът им е или много нисък, или много висок. Те са активни, бързо ходят и говорят. Но лесно се уморяват и са предразположени към нервни разстройства. Вата имат развито въображение и обичат да фантазират. Спестовността не им е присъща - лесно печелят пари и лесно ги харчат. Имат бърз ум, много са схватливи и за тях не е проблем да видят същината на нещата, както и да реагират мигновено.
Пита са стройни, изящни, отличават се със среден ръст и не прекалено развита мускулатура. Те имат активна обмяна на веществата и добър апетит. Пита не обича ярката слънчева светлина и горещините. Те са остроумни, енергични, активни, типични холерици. Хората с водеща пита доша са с хармонични, атлетични тела, не променят рязко теглото си. Характерно за тях е ранното оредяване и побеляване на косата. Обичат реда и лукса. Имат състезателен характер, но избягват големите рискове. Пита притежава определено лидерски качества.
Кафа са най-устойчиви от всички доши. Те са добре сложени, но имат склонност да трупат излишни килограми. Кафа са с широки гърди, гъсти и меки коси, здрави зъби. Те се отличават с търпеливост, самообладание и миролюбие. Състраданието също не им е чуждо. Хората с изявена кафа конституция имат силно желание за притежаване, стигащо до алчност. Склонни са да проявяват мързел и сънливост. Лесно се привързват.



Уникалните диетични потребности
Според аюрведа храната не е само смес от основните вещества като белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и микроелементи, а източник на енергия за ума и душата. След преработка продуктите се превръщат или в оджас, или в ама. Оджас е най-тънкият продукт на храносмилателния процес. Той е биохимична есенция, поддържаща живота и здравето. Ама е токсин, образуващ се от неправилно усвояване на храната.
За древната система диетичните потребности са също така уникални както и тялото ни. Идеалната диета се назначава след определяне на телесната конституция (вата, пита или кафа доши), като се вземат предвид възрастта, пола, обкръжаващата среда и необходимостта от уравновесяване на дошите. Въпреки това в диетичното хранене има някои общи принципи, които са актуални за всеки, и тяхното спазване ще ни гарантира успешна борба със заболяванията и старостта.

В практиката на аюрведа съществуват шест вкуса - сладък, кисел, горчив, солен, лютив и стипчив. Всеки от тях влияе различно върху организма. Сладкият вкус дава енергия и положителни емоции, киселият помага на сърцето и храносмилането, горчивият изхвърля токсините от организма и изгаря мазнините, соленият засилва храносмилателната активност, лютивият възбужда апетита и облекчава храносмилането, стипчивият прочиства кръвта. Препоръчва се всички вкусове да присъстват винаги в менюто ни. Според физическите им качества храните се категоризират на леки или тежки, сухи или течни, топли или студени. Тези различни качества балансират различни доши. Аюрведическата кухня е част от ведическата, която е вегетарианска. Тя се отличава с екзотичен вкус и сложно съчетание на подправки.
За всеки са подходящи различни подправки. Добрите за едни са отрова за други.
За да се съхрани равновесието във вата, трябва да се избират по-тежки, мазни и топли храни. Да се избягват леките, сухи и хладни ястия. За предпочитане са сусамовото олио, млечните продукти.
За пита се препоръчват хладки, сухи и по-тежки блюда.
Кафа трябва да набляга на леки, сухи и топли храни.

Съвети за дълъг живот



Много от болестите могат да бъдат избегнати ако обръщаме достатъчно внимание на здравето си и храните, които поглъщаме. Ето и някои съвети за по-дълъг и здравословен живот:

1. Хранете се редовно!
2. Яжте здравословна храна!
3. Яжте по малко!
4. Яжте често!
5. Хранете се бавно!
6. Откажете цигарите!
7. Ежедневно спортувайте!
8. Консумирайте повече плодове и зеленчуци. Те трябва да присъстват в менюто ви ежедневно!
9. Пийте по 8 и повече чаши вода дневно!
10. Пийте алкохол в умерени количества!
11. Отделяйте по един ден месечно за прочистване на организма. Пийте само вода през този ден.
12. Мислете позитивно!
13. Увеличете социалните контакти (със семейството, приятелите, съседите) - те правят живота ви по-здравословен, по-малко изложен на стрес и възможно по-дълъг.
14. Посещавайте своя личен лекар веднъж в годината за контролен преглед (кръвно налягане, холестерол, кръвна захар и пр.)
15. Незабавно информирайте личния лекар за каквито и да е предупредителни сигнали (симптоми на рак, сърдечна недостатъчност, пристъпи и др. )

И още за дълголетието...
Основни акценти:
1. Спорт
Възрастните трябва да изразходват седмично по 2000-3000 КKал чрез спортуване. Постига се чрез разходки, каране на велосипед, джогинг или друг вид интензивено физическо натоварване. Всичко това ще доведе до регулиране на теглото и укрепване на краката, раменете и на цялото тяло.
2. Тегло
Трябва да се избягва натрупването на излишни килограми с напредване на възрастта с цел да се намали риска от заболявания вследствие на наднорменото тегло. (Виж BMI).
3. Диети
· Яжте разнообразна храна и задължително поне 5 пъти на ден плодове или зеленчуци.
· Общо количеството на мазнините не трябва да надхвърля 30% от поетите калории.
· Консумацията на холестерол трябва да е под 300 мг
· Бързото изгаряне на мазнини (характерно за строгите диети и гладуването) може да бъде заплаха, тъй като това води до увеличаване на въглехидратите, а те от своя страна - до инсулинова резистентност, увеличаване на лошия холестерол (LDL) и триглицеридите, и намаляване на добрия холестерол (HDL). Увеличеното ниво на лошия холестерол повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и атеросклероза.
4. Хранителни добавки
Добавките от витамини и минерали са свързани с намаляване риска от свързаните с възрастта болести. Препоръчителни са:
· Витамин B6= 4 мг
· Витамин B12= 0.01 мг
· Калций= 1.200 мг (за мъже) и 1.500 мг (за жени)
· Витамин C= 200 мг
· Витамин D= 400 МЕ (под 70 год. възраст) и 600 МЕ (над 70 год. възраст)
· Витамин E= 200 МЕ
· Фолиева киселина= 0.40 мг


Половин глава суров лук дневно повишава нивото на HDL (добрия) холестерол средно с 25% при повечето хора, имащи проблеми с холестерола.
Рискът от рак на стомаха е от 2 до 3 пъти по-висок при хора, които не консумират плодове и зеленчуци.
Ако ядете по един банан дневно, осигурявате на организма си 400 мг калий, който снижава риска от удар с 40%.
Има много изкушения и висококалорични храни в заведенията за бързо хранене, пицариите, салатните барове. Предпочетете пресните плодове и зеленчуци, грах, пълнозърнести продукти и нискокалорични гарнитури и плънки. Избягвайте храните, богати на мазнини.

Здравослолвното хранене


Защо здравословното хранене е нещо добро?


Отговорът изглежда очевиден. А всъщност едва обхваща върха на айсберга.
Както казва Бил Молисън: „ако поставиш два елемента правилно един спрямо друг заради поне 3 ползи които те носят от съществуването си заедно, то многократно повече ползи изникват от тяхното съчетание които не са били очаквани в началото.”

Приоритетите ни в днешно време са доста любопитни. Ние предпочитаме да даваме парите и времето си за облекло, кола, бижута, наем, мобилен телефон, компютри, опиати, мебели, козметика и какво ли още не, но не сме склонни да даваме парите и времето си за хубава храна.

Всички знаем инстинктивно какво е хубава храна. И все пак е трудно да се даде дефиниция. Трудно е, защото е индивидуално, защото има изключения и защото може да се спори по детайлите. ( забелязвам винаги когато две страни спорят едната страна атакува детайлите по изложението на другата и обратно. Никога основната идея не се атакува… така спорът би приключил мигновенно. ) Поради отбелязаното в скобите искам да ви помоля да следите общата идея винаги когато пиша нещо защото детайлите са маловажни.

Здравословното хранене е елемент който има много ползи, както лични, така и обществени.

Искате да сте здрави? – хранете се здравословно!

Искате да няма насилие? – хранете се здравословно!

Искате да сте екологични? – хранете се здравословно!

Искате да няма глад по света? – хранете се здравословно!

Искате човечеството да напредва? – хранете се здравословно!

Искате да пестите? – хранете се здравословно!

Искате да имате време? – хранете се здравословно!
Както виждате темата е толкова обширна, че не може да бъде обхваната в едно от моите излеяния. Аз обаче все пак ще излея част от себе си в тази тема.

За да не бъда глословен ще цитирам няколко статистики от държавния сайт на съединените щати. И знайте, че българинът или който и да е в развита държава не се храни особенно по-добре от американецът.

Двете най-големи болести на съвременното общество са болестите на сърцето и ракът.

Сърдечните болести са най-голямата причина за смърт за мъже и жени в съединените щати.

През 2005 година 652091 човека са умрели от сърдечни заболявания в сащ. Това са 27,1% от всички смъртни случаи в сащ.

47% от всичките получили инфаркт са умрели преди да бъдат закарани до болницата.

През 2009 година сърдечните заболявания се предвижда да струват повече от 304,6 милиарда долара.
В световен мащаб през 2005 година 7,6 милиона души са умрели от сърдечно съдови заболявания.
Статистиките за ракът са по-мъгляви защото са разпръснати като различни заболявания, например рак на белите дробоже, рак на гърдата, рак на дебелото черво, на стомаха и тн.

Не е ли любопитно, че вегетарианска диета доказано спира и преобръща сърдечни заболявания. Но никой не предписва диета когато се стигне до стесняване или запушване на кръвоносни съдове?

Не е ли любопитно, че всички ние знаем, че холестеролът и мазната храна са главните причини за сърдечно съдовите заболявания и все пак единици са се отказали от животински или мазни храни.

Не е ли любопитно, че 90% запушени артерии биват изчистени за по-малко от половин година вегетарианска диета? И въпреки това никой доктор не ти я препоръчва?

Не е ли любопитно, че зрял човешки организъм произвежда ПОНЕ една ракова клета всеки ден. Въпреки това не всичко хора боледуват от рак. В последно време сме стигнали до 30% от населението да има ракови образования. Ракът е напълно отстраним от нашата имунна система. Тя открива и унищожава раковите клетки които образуваме всеки ден. Имунната ни система обаче трябва да бъде във форма, а това не се постига с диетата която практикуваме.

Не е ли любопитно, че високи дози витамини успешно лекуват вече създадени ракови заболявавания?

При премахване на рак на гърдата на 100 пациента и разделянето им на две групи едната бива оставена на стандартна диета а другата на 100% вегетарианска диета. След 2 години резултатите показват, че групата на вегетарианска диета има 0 смъртни случаи, 0 разсейки и 0 усложнения. За съжаление другата група не може да се похвали с подобен резултат

Япония има най-ниския % заболели от рак. Японците които живеят в Америка имат същият процент раково заболели както и стандартния американец.

С това не искам да ви уплаша. Страхът е най-лошия съветник. Просто искам да ви покажа, че проблемът е сериозен и трябва да му се обърне сериозно внимание. Ако питате мен, страхът от това да не ви сполети дадена болест е най-лошата причина да се храните с хубава храна. Хранете се добре защото така е естествено и хубаво а не за да избягвате негативни последици… това е просто следствие.

Изследвания върху мозъка показват, че неправилното хранене предизвиква агресия или депресия в индивида. Докато едно правилно хранене предизвиква положителни емоции. Тоест храната която ядем е пряко свързана с настроението което изпадаме.

След като установяват връзката между емоционалното състояние на хората и храненето психолозите естествено се насочват към затворите за да изследват как се държат престъпните умове. Оказва се, че огромен % от убиците са имали отвратителни навици за хранене.

Приготвянето на домашна, хубава храна отнема време, но също и пести време. Да си спестиш каквото и да е заболяване веднага те изстрелва напред с времето. Респективно ако използваш това време за работа те изстрелва с пари, а иначе напредваш в собствените си проекти.

Здравословното хранене води неминуемо до огромни екологични ефекти. Първо обикновенно хубаво хранене включва повече сурова храна следователно пестим енергия. Второ предполага се, че включва сезонни, местни, органик плодове и зеленчуци тоест пестим транспорт, химически торове и инсектицидни химикали. Трето добрата храна те държи здрав и следователно нямаш нужда от химическите заводи които произвеждат лекарства.

По невъобразима за мен причина хората дори без да са опитали считат, че да се храниш здравословно е по-скъпо. Това бих казал не е добър бизнес поглед върху ситуацията. Първо като не боледуваш можеш да изкарваш повече пари. Второ като не боледуваш не харчиш излишни пари по доктори и лекарства. Трето много от хубавата храна е безумно евтина.
Кълновете са едни от безумно евтините храни. Всеки може да си направи кълнове у дома без почти никакви усилия. Та с едно пакетче слънчогледови семки от 250 грама и едно пакетче семенца на люцерна можеш да направиш над 20 купи салата. Като една купа е достатъчна за 4 души. Та вместо тези ми ти семки да се превърнат във фураж за животните които дори и да трупат 1:1 пропорция храна:месо ще произведат 0,5 килограма месо. Което ще нахрани 4 души… трудно за едно ядене. Може да се направят толкова много прекрасни ястия безкрайно по-хранителни от месото и безкрайно по-вкусни. Ей така се решава проблема с глада на света.
Безкрайни и безкрайни ползи…. просо да се реши веднъж човек.

Соколечение през зимата


Едва ли има хора, които да не обичат плодовите, а също и зеленчуковите сокове. Освен че са много вкусни, те са незаменим източник на витамини и минерални вещества за организма. Соковете лекуват много болести. И колкото повече и по-често пием плодови и зеленчукови сокове, толкова по-бързо ще постигнем желания резултат.


С какво могат да ни помогнат соковете?

Зелевият сок прочиства организма.

Идеално прочистващо средство за организма, помагащо и за намаляване на теглото при затлъстяване, е зелевият сок. Но е добре да знаете, че при употреба на зелев сок в червата се образуват газове, защото под неговото въздействие се получава химична реакция на разлагането на продуктите на разпада. С помощта на клизми обаче от червата могат да се отстранят и продуктите на разпада, и газовете.

Зелевият сок предпазва от запек. А точно запекът е този, който най-вече предизвиква кожен обрив. Най-полезно е да се пие по половин чаша сок 2-3 пъти на ден един час преди ядене.

Колко полезни са лимоновият и боровинковият сок?

Богатият на витамин С лимонов сок оказва прекрасно антисептично въздействие. Ако се разреди наполовина с вода, с него може успешно да се изплаква гърлото при ангина и при възпалителни заболявания на устната лигавица. Той е полезен и като лекарство за външно използване при гъбични заболявания на кожата.

Едно от многобройните свойства на червената боровинка е нейното фитонцидно действие. Сокът от червена боровинка е враг номер 1 на златистия стафилокок, на салмонелата и плесенната гъба.

Боровинков сок се пие дори при дизентерия.

Кой сок подобрява състава на кръвта?

Сокът от цвекло и моркови подобрява процеса на кръвотворене, повишава нивото на хемоглобин в кръвта, помага на организма да се справи с инфекциите.

Ако смесите тези два вида сок, в кръвта ще постъпят всички необходими вещества, а вредните субстанции ще се разтворят. Към тази смес можете да добавите и сок от плодове с червен цвят - от нар или от вишна.

Мед, сок от зеле или от прясно изцеден лимон - чудесни профилактични средства

срещу простуди

Не забравяйте, че сокът от цвекло не се пие в чист вид, още повече ако е в големи количества. Непременно го смесете с друг вид сок или с вода.

КАК ДА ПОДДЪРЖАМЕ МОЗЪКА СИ ВЪВ ФОРМА?

За да поддържате мозъка си във форма, а следователно и паметта, няма нищо по-полезно и подходящо от кайсиевия сок. Кайсиите са богати на витамини, калиеви соли и желязо. И не само това. Те съдържат фосфор и магнезий, които са крайно необходими за активната работа на мозъка. Хората, които редовно пият кайсиев сок, разполагат с добра памет и висока умствена работоспособност.

Но и тук трябва да имате предвид едно обстоятелство и да не го забравяте - кайсиевият сок не се смесва с никакъв друг.

Полезно за диабетиците

Болните от диабет могат да си помогнат, ако пият сок от шушулки-те на зеления фасул, който обаче трябва да се смеси със сок от брюкселско зеле. Тази напитка стимулира отделянето на инсулин. Добре е да знаете, че този смесен сок принася някаква полза, ако изцяло изключите като храна захарта и нишестето, а червата системно прочиствате с клизма. Ако смесите тези сокове със сок от моркови и зелена салата, до известна степен може да възстановите функцията на задстомашната жлеза.

Да укрепим зъбите си

Знаете ли къде се съдържа най-много калций?

В листата на ряпата. Ако смесите сок от листа на ряпа и сок от моркови и глухарче, вие ще получите едно от най-ефикасните средства за укрепване на зъбите и всички костни тъкани в организма.