Алое Вера подсилва имунната система, забавя стареенето и предотвратява образуването на туморни клетки

Алоето e тропическо растение, натурално за региона на Северна Африка. Изкуствено се култивира в Южна Европа от преди четири века. Отглежда се във ферми из Китай, Индия, Австралия, Парагвай.








Растението е вечнозелено и достига до метър и половина на височина. Листата му са дълги, заострени наподобяващи тези на кактус. Именно те са ефективната част от растението, която е довела до международното му култивиране. От сока, който отделят листата след сушене и и сгъстяване, се получава стъкловидна маса, наречена Алое.







Алое Вера се използва в козметиката и медицината. Употребата му с медицинска цел е спомената през първия век от новата ера в Новия завет на Библията. През вековете и до днес алтернативната медицина придава на Алое освежаващи и подмладяващи свойства. В миналото екстракти от растението се използвали за лечение на изгаряния, за предотвратяване на инфекции в рани и други кожни проблеми.







Днес погледът към Алоето е все така оптимистичен, макар науката да гледа към ефективността на растението по-критично от всякога.









Основно подсилва имунната система, поради богатия си състав от минерали, витамини и аминокиселини. Заедно с това е полезен за храносмилателната система и за бъбреците (особено в съчетание с мляко). Има антивирусно и антигъбично действие. Редовното му приемане забавя стареенето на организма и предотвратява образуването на туморни клетки. Помага още за високо кръвно налягане, артрит, диабет, констипация, астма. Гинеколозите го препоръчват поради благоприятния ефект, който оказва срещу кисти и сраствания.







В листата на Алое се съдържат голямо количество биологично активни вещества: манани, полиманан, антраквинон, C-гликозиди, антрони и лектини.









Доказаните ползи при употреба на препарати съдържащи екстракт от алое са:





Намалява нивото на кръвната захар при болни от диабет тип 2 при орален прием.

Намалява нивата на липидите в кръвта при болни от хиперлипидемия при орален прием.

Подпомага лечението на генитален херпес при локално приложение.

Намалява тежестта на симптомите на себореята при локално приложение върху засегнатите участъци.







Съществуват и множество предположения за въздействието на алоето върху човешкия организъм. Повечето от тят не са научно доказани:





Подпомага заздравяването на рани. Данни, получени при лабораторни животни, дават повод да се твърди подобен ефект, но проучванията с хора се провалят в откриване на позитивни аспекти от подобно лечение. Споменават се негативи и затова информацията е конфликтна.

Подтиска развитието на определени видове бактерии и гъбички, без да притежава антибиотичен ефект. Изследванията са в начален етап.

Придават му се противовирусни свойства срещу вируси, атакуващи кожата. Това прави екстрактите от алое приложими в продукти, борещи се с последиците от СПИН.

Лечението на рак на кожата при кучета и котки се повлиява от продукти с алое, но терапията не е тествана при хора.

Повлиява симптомите на псориазиса. Тук информацията е конфликтна. Едно изследване показва подобен ефект, а друго го отхвърля напълно.







Отхвърлени ползи:





Не подпомага зарастването на кожата след слънчеви и термични изгаряния. Изследванията, проведени с хора, дават основания да се твърди, че екстрактите от алое, приложени върху наранената кожа, не само не подобряват заздравяването, а в някои случаи го затрудняват.

Няма данни екстрактите от Алое Вера да оказват общ имуностимулиращ ефект.







Странични ефекти



Освен принципно често срещаните алергии няма други преки противопоказания за използването на продукти с алое (козметика, балсами, шампоани, гелове). Няма изследвания, потвърждаващи безопасността на оралния прием на продукти, съдържащи екстракт от алое при бременни и кърмещи жени, хора с хронични чернодробни и бъбречни заболявания.



При орален прием от диабетици или хора, подложени на високо протеинова диета , кетонна диета и други състояния, при които се приемат ниски количества въглехидрати, е добре да се следи нивото на кръвната захар. Оралният прием на продукти с екстракт от алое имат склонността да понижават нивата на кръвната глюкоза.

Дозировка



Следвайте дозата на етикета за закупения от Вас продукт. Обикновено концентрацията на екстракт от Алое Вера в геловете е в рамките на 0,5%.











Алое вера може да се приема вътрешно или външно





Външно Алое Вера се прилага при кожни раздразнения, изгаряния, инфекции, екземи. Добавено към козметика за кожа има омекотяващо и регенериращо действие, а също така забавя симптомите на стареене и е успешен лек срещу акне. Дори самата Клеопатра е използвала алое, за да поддържа феноменалната си красота. Разпространена е употребата в шампоани и маски за коса и е особено подходящо за къдрави коси.



Вътрешното приемане на Алое Вера може да предизвика скептични погледи поради факта, че се прилага при много разнообразни симптоми. Това е изненадващо, но не и подвеждащо. Ако обелите кората на алоето, ще видите, че под нея има гелообразна консистенция, която бързо се втечнява. Тя може да се смеси със сок или мляко и да се изпие в натурален вид, но ако не сте от хората, които си падат по подобни неща, може да си набавите алое от търговската мрежа под всевъзможно форми – таблетки, капсули, чай, дори разнообразни напитки с плодови вкусове.

Суперхраните и ползата от тях

Някои храни са толкова богати на полезни вещества, че според учените могат да забавят чувствително основните проблеми на стареенето, като сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2, някои видове рак.




За съжаление, всекидневната ни диета е богата на животински и транс мазнини, рафинирани въглехидрати и трапезна захар, сладкиши, готварска сол и калории, но е бедна на фибри, витамини и минерали, както и на добри за съдовете мазнини (мононенаситени, които се съдържат в маслините, зехтина, авокадото и рапичното олио и омега-3 полиненаситени, на които са богати рибите, обитаващи студените води - сьомга, херинга, сардина, соевите зърна, лененото семе, орехите).



Човешките същества са създадени от природата и са се развили в процеса на еволюцията като пригодени да ядат много сурови плодове и зеленчуци, зърна и ядки, нетлъстото месо на дивеча, прясна риба. Вместо това, ние се храним в ресторантите за бързи закуски и поглъщаме консервирани и пакетирани висококалорични и съдържащи транс мазнини храни от супермаркетите.



Предлагаме ви списък от храни, както и техните заместители, които са добри за нашия организъм. Разбира се, в никакъв случай не казваме, че това са единствените храни, които трябва да ядете - здравословното хранене е разнообразно!



Варива: леща, зрял фасул

Те са бедни на мазнини, евтини и в същото време добър източник на протеини и фибри (влакна).

Три пълни супени лъжици сварена леща (50 грама) съдържат 17 грама протеин и само 0.75 грама (по-малко от един грам) мазнини, ако не прибавяме олио, разбира се. Това количество се равнява на една хлебна единица (1 ХЕ) = 12 грама въглехидрати = половин филия (25 грама) хляб.

Същото количество въглехидрати (12 грама = 1 ХЕ) съдържат и три пълни супени лъжици зрял фасул.

За препоръчване е да купувате варива от пазара, но когато ви се налага да използвате консерви с тях, винаги ги измивайте добре, за да отстраните солта.



Къпини, касис, малини, ягоди, боровинки, череши, вишни

Къпините са една от трите най-важни суперхрани, заедно със спанака и сьомгата. Те съдържат повече от важните за здравето антиоксиданти от който и да е плод или зеленчук и поне пет пъти повече антиоксиданти от морковите, ябълките или броколите. Много подходящ начин да ги сервираме е в нискомаслено кисело мляко, без да добавяме кристална захар. Любителите на сладкия вкус могат да използват изкуствен (некалоричен) подсладител, какъвто е Equal, например.



Къпини, касис, ягоди, малини (1 чаша) = боровинки (3/4 чаша) = череши (10 големи) = вишни (20 броя) =

1 ХЕ = 12 грама въглехидрати = 1 порция плодове

Същото количество въглехидрати (12 грама = 1 ХЕ) се съдържа в половин супена лъжица сушени плодове или в три супени лъжици плод от компот (без добавена захар), или в една чаша 100% натурален плодов сок (без добавена захар).

Пресните или замразени цели плодове са за предпочитане пред плодовия компот или пред 100% натуралния плодов сок.



Броколи, спанак, брюкселско зеле, карфиол, коприва

Опитайте да ядете между 100 и 200 грама от тези зеленчуци. Броколите предпазват от рак на стомаха, белите дробове и дебелото черво. Те също така подсилват имунната система, намаляват опасността от катаракта, полезни са за сърцето, белите дробове и кръвоносните съдове, помагат за изграждането на костната тъкан.



Всичките тези зеленчуци не се изчисляват в хлебни единици.

Предпазват от сърдечносъдови заболявания и инфаркт, от рак на стомаха, простатата, белите дробове, матката, дебелото черво и гърдата.



Спанакът забавя развитието на старческа катаракта (помътняване на лещата на окото).



Домати

Опитвайте да включите по 200 грама домати в дневното си меню. Те съдържат ликопен - пигментът, който им дава червен цвят и за който се смята, че предпазва от рак, особено на простатата. Ликопенът помага също на кожата да понася по-добре силното лятно слънце. Той индиректно помага на очите. И не на последно място, пресните домати имат много малко калории и въглехидрати, поради, което не се изчисляват в хлебни единици.



Овесени трици

Овесът има малко калории, но много фибри и протеини. Той е също така чудесен източник на въглехидрати. Съдържа два пъти повече протеини, отколкото кафявия ориз, и е богат източник на желязо, селен и разтворими фибри.



Овесени трици (3 равни супени лъжици) = ориз сварен (2 пълни с.л.) = 1 ХЕ = 12 грама въглехидрати = 1/2 филия хляб (25 грама)



Портокали, грейпфрут, мандарини, киви

Препоръчително е да ядете по един плод на ден. Портокалите са един от най-добрите източници на витамин С.



портокал (1 малък) = грейпфрут (1/2) = мандарини (2 малки) = киви (2 малки) = 1 ХЕ = 12 грама въглехидрати = 1 порция плодове



Тиква, моркови

Добре е да си сервирате по около 100 г няколко пъти в седмицата.



Богати на фибри и бедни на калории, тиквите са изключително полезна храна. Те са богати на калий, магнезий и витамин С и Е.



Тиквата и морковите са отличен източник на каротеноиди, които намаляват риска от рак на белите дробове, гърдата, кожата, дебелото черво, както и предпазват от сърдечносъдови заболявания.



В количество до 200 грама не се преизчисляват в хлебни единици.



Ако тиквата се сервира със счукани орехи, трябва да се има предвид тяхното съдържание на калории - в една пълна супена лъжица орехи (15 грама) има 65 калории. Чудесна идея е, да поръсим тиквата с канела. Можем да й придадем допълнителна сладост с изкуствен (некалоричен) подсладител, като Equal на прах.



Сьомга, риба тон, сардини, херинга, пъстърва

До 100 грама два пъти седмично е препоръчителната доза. Сьомгата е един от най-богатите източници на омега-3 ненаситени мастни киселини в природата. Предпазва от инфаркт, проблеми със сърцето, някои видове рак, инсулинова резистентност, астма, депресия, високо кръвно налягане. Рибата не трябва да се пържи, а да се приготвя на скара или на пара!



Соя, тофу

Опитайте да ядете около 15 грама соев протеин дневно. Соята е евтина и с много нисък гликемичен индекс храна, съдържаща витамини група В, минерали (калций) и микроелементи (желязо, магнезий, фосфор, цинк). Тя има много фибри и растителни омега-3 мастни киселини.



Предпазва от сърдечносъдови заболявания, рак и остеопороза. Помага за преодоляване на свързаните с менопаузата симптоми ("топли" вълни, нощно изпотяване). Най-хубавото на соята е, че можете да я включвате във всякакви храни и да я използвате на зърна, брашно, като мляко или на кубчета (тофу).

4 пълни супени лъжици соеви зърна (60 грама) = 12 грама въглехидрати = 1 ХЕ



Соевото мляко се получава при варене на соевите зърна и има сходно съдържание на въглехидрати и протеини с това на животинското мляко: 1 чаша = 12 грама въглехидрати = 1 ХЕ



Чай - черен и зелен

Опитвайте да пиете по повече от една чаша на ден. Чаят няма калории (ако не се подслажда с кристална захар), не струва скъпо и има прекрасен вкус. Намалява кръвното налягане, предпазва от остеопороза и някои видове рак, от инфаркт и се твърди, че пази кожата от пораженията на силното лятно слънце. Има също така антиалергично и противовъзпалително действие. Преди се смяташе, че зеленият чай е по-полезен от черния - сега се твърди, че и двата са еднакво добри за организма ни. За подслаждане - отново да се използва некалоричен подсладител. Чаят е по-здравословен, когато се пие чист, т.е. без прясно мляко.



Орехи, бадеми, сусамено семе, фъстъци, тиквени и слънчогледови семки, кестени

Всички те са полезни, но и много богати на калории! Опитайте да ги ядете по 25 грама три-четири пъти седмично.



Специално орехите - препоръчват се по 30 грама дневно (5-6 ореха), тъй като намаляват "лошия" холестерол и подобряват липидния профил при хора с диабет тип 2.



Внимание! Орехите, както и останалите ядки, не бива да се добавят към храната, а трябва да заменят в дневното меню част от източниците на животински (наситени) мазнини и калории: 30 грама орехи = 5-6 ореха = 2 супени лъжици = 15 грама мазнини = 135 калории



Орехите намаляват риска от сърдечни проблеми с поне 15%. Богати са на омега-3 мастни киселини и на естествена форма на витамин Е (мощен антиоксидант!), фибри и протеини.



Внимание! Фабрично печените ядки (кашу, фъстъци, бадеми) съдържат много сол и хидрогенирани мазнини.



Нискомаслено кисело мляко

Опитайте се да ядете по 400 грама нискомаслено кисело мляко всеки ден. Когато е без добавена захар, киселото мляко има много нисък гликемичен индекс и е бедно на калории. Потиска развитието на някои видове бактерии, които не са добри за организма и стимулира имунната система. Млякото е богато на калций и предпазва костите от остеопороза.



250 грама мляко = 1 ХЕ = 12 грама въглехидрати



Хранете се умерено, балансирано и разнообразно

По-малко калории гарантират по-малко наднормени килограми.



По-малко наситени (животински) и транс (технологично хидрогенирани растителни) мазнини подобряват липидния профил и осигуряват по-добро съдово здраве. Мононенаситените (зехтин = маслинено олио, авокадо) и омега-3 полиненаситените мазнини (сьомга, херинга, риба тон, сардини, орехи, соя) са по-добър избор за забяване на атеросклерозата.



Здравословното хранене трябва да включва храни от всички хранителни групи въглехидрати, протеини, мазнини, както и да е богато на витамини, минерали и фибри.



- Старайте се да включите в менюто си по пет порции плодове и зеленчуци на ден и два пъти седмично риба



- Изтягвайте рафинираните тестени храни и пакетираните сладкарски изделия (включително "диабетичните" бисквити, вафли и шоколадови десерти) - заместете ги с пълнозърнести варианти - пълнозърнест хляб, кафяв ориз, див ориз, овесени трици, мюсли, жито, булгур, тъмни спагети



- Ограничете приема на готварска сол, захар и животински мазнини



- За да намалите консумацията на наситени мазнини (от животински произход или хидрогенирано олио):



- от месата предпочитайте пиле или пуйка, но без кожата



- от млеката избирайте нискомаслени или обезмаслени варианти



- използвайте растителни източници на протеини като соя, тофу, варива



- заменете маслото и твърдия маргарин с маслинено олио, а сметаната с изцедено кисело мляко или с извара



- вместо чипс, готови колбаси или кашу, предпочитайте сурови орехи



Нездравословни хранителни навици:

- ние ядем много наситени мазнини

- ние ядем също така много рафинирани въглехидрати

- ние ядем много малко фибри поради рафинираните храни, които поглъщаме

- някои от нас пият прекалено много алкохол



Почти половината от всеки долар, похарчен в САЩ за храна, отива в ресторантите за бързи храни или за полуфабрикати.



Резултатът от "кока-кола хамбургеризацията"?

- всеки втори американец е с наднормено тегло

- всеки трети е със затлъстяване

Във Великобритания, която има най-американизиран начин на хранене в Европа:

- 40% от хората са с наднормено тегло

- 18% са със затлъстяване

Здравословна диетична храна с ръжени кълнове и пчелен мед

Представяме ви един приятен, лесен и бърз начин, да си направите в домашни условия изключително полезна, здравословна диетична закуска с ръжени кълнове и пчелен мед без никакви усилия.


Единствено трябва да отскочите до най-близкия диетичен магазин за здравословни храни и да си купите малък пакет ръж за покълнване.

Забележка: със същия успех можете да използвате и пшеница за покълнване, но ръжта има свойството да покълнва малко по-бързо от останалите житни растения, заедно с това хранителните и качества са по-подходящи за диетично хранене (в ръжта има по-малко количество протеини).

Приготвяне на здравословната диетична закуска

Първо е необходимо да покълнем ръжта. При кълновете на растенията енергийната качествена стойност се повишава значително отколкото при не покълнатото семе.

(Тази промяна се образува заради необходимостта на семето да порасне докато стигне до етапа, когато чрез собствените корени ще поема необходимите му вещества от почвата. До тогава то разчита на собствената си енергия и хранителни запаси.)

Как да направим лесно кълновете

От пакета, който купихте от диетичния магазин, отсипете в подходящ широк съд част от ръжените зърна. Количеството преценете вие според желаните порции. Имайте едно на ум, че кълновете засищат добре.

Не разчитайте на фирмата производител за чистотата. Измийте зърната (от ръжта или пшеницата) добре, за да ги почистите от прахта, която е по тях.

Отсипете всичката налична вода от съда или прецедете зърната с подходящ кухненски инструмент.

На дъното на широкия съд поставете зърната. Прибавете чиста вода към тях, докато нивото и достигне нивото на самите зърна. Избягвайте да правите смес със зърна и вода повече от 3-4 см, за да може ръжта (или другата зърнена култура, която сте избрали) да "диша".

След като сте готови, покрийте съда или го оставете на затъмнено място във Вашия дом. Ако правите това през зимата, не оставяйте съдя в не отоплявано помещение, защото ниските поради температури зърната няма да покълнат.

След около 6 часа отвийте съда или го изведете от тъмното помещение. Внимателно излейте количеството вода (възможно е то да е силно спаднало, заради изпарение и поемането на водата от зърната).

Измийте зърната внимателно с чиста вода и в съда оставете отново същото количество вода, както по-горе бе описано (на нивото на добре разстелените на дъното на съда зърна).

Поставете отново съда в затъмненото помещение или покрийте, за да не влиза директна слънчева светлина.

Ако покълнвате ръж, до 12 часа след началото на процедурата е възможно тя да бъде вече покълнала. Ако използвате друга зърнена култура, вероятно ще и трябват още около 6 - 12 часа. Не забравяйте да измивате внимателно зърната отново на около 6 часа.

Ще познаете готовите покълнали зърна лесно. Всички те имат малки бели крехки кълнчета на върховете си. Няма смисъл да оставяте кълновете да порастват повече. Енергийната и хранителна стойност ще е същата.

Сега ако предпочитате, можете да използвате сгорещена вода и да запарите кълновете за около 20 мин. Така ще станат по-крехки и лесни за консумация и храносмилане. Същата процедура може да направите по-бързо ако имате микровълнова печка. (Съветваме Ви да внимавате при използването на електроуреди и да спазвате безопасността на работата с тях).

Вече сте приготвили запарените кълнове. Сипете подходящо количество за една порция в предпочитан от вас съд - купичка, чиния или чаша. Прибавете по Ваше желание чист печелен мед. Така ще подсладите приятно Вашата нова полезна диетична закуска. Ако кълновете са още топли от запарката, меда ще се стопи. Ако желаете можете да добавите и други продукти като прясно или кисело мляко.

Бележка: Чистия пчелен мед ще разпознаете по това, че той бързо се захаросва и придобива висока твърдост. Разпространените по търговските обекти бурканчета с мед, който е винаги течен и приятно червен не са истински чист пчелен мед. Често някой производители използват заместители като гликоза.

Консумацията на мед при диабетиците е силно желателно да бъде с повишено внимание. При тези случаи добавянето на пчелен мед може да бъде заменено с друг продукт по вкус и предпочитание.