Разделно събиране на отпадъци

еко
Колко от българските семейства си събират отделно отпадъците?Защо това все още не е широко разпространена практика у нас,както е например в другите европейски страни?И дали наистина има реален ефект - след като свидетели споделят,че един е камионът за боклук,който прибира отпадъците и от трите различно оцветени кофи?Ето все пак малко информация,за ползите и начина за разделно събиране на отпадъците:


За какво помага:


Зеленото ежедневие е въпрос на желание и на осъзнаване на нуждата от него. Не е необходимо да чакаме някой да ни даде пример или да ни напомня. Дори най-малката стъпка може да има огромно отражение.


Хартия

За да се произведе един тон вестникарска хартия, е нужна дървесината на 24 дървета. Ако вместо да изхвърляме вестниците, които четем, ги поставяме в контейнера за разделно събиране, спасяваме от отсичане много дървета (250 000 000 само в Съединените щати), икономисваме огромни количества вода, нужни за производството на първична хартия и намаляваме замърсяването на въздуха с 73%.


Стъкло

Стъклото не се разгражда в природата (освен ако нямаме търпението да го изчакаме 4000 години), а в същото време е идеална за рециклиране суровина, защото може да се преработва в нови стъклени продукти неограничен брой пъти. Рециклирането спестява излишно замърсяване – 20% на въздуха и 50% на водата. То икономисва и много енергия, която иначе би отишла за производство на първично стъкло.


Пластмаса

2.5 милиона пластмасови бутилки се изхвърлят на боклука всеки час само в Съединените щати. Ако не бъде рециклирана, пластмасата попада на сметищата, където разграждането й отнема от 500 до 1000 години и замърсява почвата и водите с опасни токсини. Производството на пластмаса е два пъти по-енергоемко от процеса на рециклиране. За да помогнем, просто трябва да изхвърляме пластмасовите опаковки в контейнерите за разделно събиране.


Метал

Една алуминиева опаковка може да бъде рециклирана неограничен брой пъти. За рециклирането й е необходима едва 5% от енергията, нужна за първичното производство. Събирайки разделно алуминиеви опаковки, помагаме и за запазването на залежите от алуминиева руда.


Общо 2 100 000 кг. отпадъци са преминали през Завода за преработка на отпадъци, който ЕКОБУЛПАК изгради в столичния квартал “Филиповци” през първите 100 дни от пускането му в експлоатация. 1 200 000 кг. е делът на отпадъците от жълтите контейнери, а 900 000 кг. са стъклените опаковки. Данните бяха съобщени в рамките на Деня на отворени врати, който дружеството организира в завода на 14 август.


Указания за подготовка на отпадъците

ХАРТИЯ
Хартиените отпадъци от опаковки, които може да изхвърляте разделно са:Кашони (велпапе), картон, картонени кутии (от прах за пране, хранителни продукти, лекарства, обувки, дрехи и др.), овoцелови табла (кори за яйца), опаковъчна хартия за пликове, пакетиране и обвиване.
Преди да изхвърлите хартиените опаковки, изпразнете съдържанието им и ги сгънете максимално с цел намаляване на обема им.
НЕ ИЗХВЪРЛЯЙТЕ:
Силно замърсени опаковки и хартия; санитарно-хигиенни материали; тапети.

ПЛАСТМАСИ
Пластмасовите опаковки, които можете да изхвърляте разделно са:Фолио, кутии от козметични продукти, сладолед, сирене и др. хранителни продукти; кофички от кисело мляко; пластмасови бутилки от минерална вода, безалкохолни и алкохолни напитки; бутилки и туби от миещи и почистващи препарати; флакони от шампоани, балсами и др.козметични продукти; флакони от лекарствени продукти; найлонови пликове и торбички; тарелки от хранителни продукти;
Преди да изхвърлите пластмасовите опаковки, изпразнете съдържанието им и ги изплакнете, смачкайте бутилките с цел намаляване на обема.
НЕ ИЗХВЪРЛЯЙТЕ:
Силно замърсени опаковки; туби от авто-масла; опаковки, съдържали опасни химически вещества; платки от електронни устройства; саксии за цветя; играчки и ел.уреди.

МЕТАЛИ
Металните опаковки, които можете да изхвърляте разделно са:Кенове от сокове и безалкохолни напитки, консервни кутии, метални спрей-флакони от дезодоранти, пяна за бръснене и др. козметични продукти, метално фолио; всякакви видове капачки – от буркани и шишета.
Преди да изхвърлите металните опаковки, изпразнете съдържанието им и ги изплакнете, смачкайте кеновете с цел намаляване на обема.
НЕ ИЗХВЪРЛЯЙТЕ:
Силно замърсени опаковки и опаковки, съдържали опасни химически вещества; играчки и ел.уреди.


СТЪКЛО
Стъклените опаковки, които можете да изхвърляте са: всякакви видове буркани – от консервирани и детски храни, бутилки от алкохолни и безалкохолни напитки, шишета и флакони от лекарствени средства и козметични продукти.
Преди да изхвърлите стъклените опаковки, изпразнете съдържанието им и ги изплакнете.Изхвърлете ги без капачките.
НE ИЗХВЪРЛЯЙТЕ:
Прозоречно стъкло; силно замърсени опаковки; опаковки, съдържали опасни химически вещества; ел.крушки; луминeсцентни лампи; домакински съдове и огледала.


Видове площадки за разделно събиране, организирани от Булекопак:


Площадка с три контейнера – син, жълт и зелен.
В синия контейнер се изхвърлят отпадъците от хартия.В жълтия контейнер се изхвърлят отпадъците от пластмаси и метали.В зеления контейнер се изхвърлят отпадъците от стъкло.
Площадка с два контейнера – жълт и зелен.
В жълтия контейнер се изхвърлят отпадъците от хартия, пластмаси и метали.В зеления контейнер се изхвърлят отпадъците от стъкло.
Площадка с един контейнер (чувал) за всяко домакинство.
В контейнера се изхвърлят отпадъци от хартия, пластмаси, метали и стъкло.

4 коментара:

  1. Здравей! Вече два часа съм на твоят блог. Изчетох доста материал и за много от тях те поздравявам. Зачетох се и част екология. Занеш ли каква е истината, поне за сега в България, за разделното събиране на отпадъци? И аз не я знаех до скоро и събирах разделно, докато един ден на път за работа видях, как и трите кофи, с различен цвят бяха изсипани в една обща кола, плюс отделния контейнер, който се води за различниите отпадъци. Тоест осъзнах какво се случва с моя разделно изхвърлен боклук. Обединен, отива на някое сметище... България...

    ОтговорИзтриване
  2. E,за какво са 4 кофи тогава като ги изхвърлят заедно? Недомалоумявам. Логически погледнато в съответния случай нужна е 1 по-голяма.
    Не е ли тъй?

    -=-
    Аз вече така съм свикнала да ги разделям отпадъците, че съм може би един от хардлайнерите на българското раздело-боклукосъбиране и не мога да пъхна пластмасова бутилка в общото пликче... вече. Не знам при съответните обстоятелства това добре ли е или не.

    ОтговорИзтриване
  3. какво ще рече "силно замърсени опаковки", колко е замърсени могат да бъдат точно?

    ОтговорИзтриване
  4. навсякъде ли заключват кофите или само при нас? не може да се изхвърли голямо количество боклук, трябва едно по едно да ги пъхаш, нямам време сутрин преди работа да вися до кофите...

    ОтговорИзтриване