Какаово масло



Маслото от какао обикновено се получава чрез топло пресоване на какаовата маса или на цели какаови зърна. По-ниското качество от този продукт, известен под наименованието "мазнина от какао", се получава от увредените зърна или от различни отпадъци от какао (черупки, обелки, прах и други) чрез пресоване или чрез извличане с помощта на подходящи разтворители.
Маслото от какао е мазнина, обикновено твърда при стайна температура, малко мазна на допир, с бяло-жълтеникав цвят, с миризма, напомняща тази на какаото и с приятен вкус. Обикновено се предлага под формата на плочи.
Маслото от какао се използва в производството на шоколадови изделия, за обогатяване на какаовата маса, в сладкарството - за приготвянето на някои видове бонбони, в парфюмерията - за извличането на парфюми по метода на извличане на благовонното вещество от цветовете, за производството на козметични продукти и във фармацията - за приготвянето на мехлеми, супозитории и други.

Няма коментари:

Публикуване на коментар