Жабурене с олио



Беше време, когато тази проста процедура беше на мода и по-масово се прилагаше, а днес като че ли е позабравена. Твърди се, че тя очиства организма от токсини, но само това ли?

Накратко за незнаещите процедурата се състои в следното. Взима се глътка олио в устата и започва жабуренето с него /също наподобява смученето на бонбон в предната част на устната кухина/ за около 15-на минути, след което олиото придобива воднист вид на белезникава течност. Тази течност се изплюва, а устата добре се изплаква - процедурата е завършена.

Руските учени са установили, че тази процедура, освен другото, е един своебразен масаж на мозъка и заслужава пълно доверие. Периодът на смучене на олиото при повечето здрави и болни хора се характеризира с активиране на възбудния процес. При това артериалното налягане се повишава с около 7,2 милиметра живачен стълб при хипертониците; с 2,5 мм – при хипотониците, а при здравите – с 1,6 мм живачен стълб.
При отделяне на слюнката и особено след завършване на процедурата се забелязва намаляване на биоелектричната активност на мозъка. В същото време при много от изследваните се усилват бавните потенциали; върху една електроенцефалограма алфа-ритъмът става по-ритмичен и по-изразен. Артериалното налягане се връща към началната си стойност или остава малко по-високо.

Такива сложни невродинамични изменения с преход от състояние на възбуждане към състояние на задържане се наблюдават у повечето от здравите и болните хора.
Една важна подробност. За смучене е възможно да се използва не само олио, но и други течности със същия ефект, например урина или пък някоя ароматична течност. Тя ще предизвика аналогични изменения в артериалното налягане и в електричната активност на мозъка, тъй като в основата на забелязаните промени лежат предимно механичните дразнения на устната кухина. Е, разбира се, ароматната течност се възприема по-добре от олиото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар