Соколечение през зимата


Едва ли има хора, които да не обичат плодовите, а също и зеленчуковите сокове. Освен че са много вкусни, те са незаменим източник на витамини и минерални вещества за организма. Соковете лекуват много болести. И колкото повече и по-често пием плодови и зеленчукови сокове, толкова по-бързо ще постигнем желания резултат.


С какво могат да ни помогнат соковете?

Зелевият сок прочиства организма.

Идеално прочистващо средство за организма, помагащо и за намаляване на теглото при затлъстяване, е зелевият сок. Но е добре да знаете, че при употреба на зелев сок в червата се образуват газове, защото под неговото въздействие се получава химична реакция на разлагането на продуктите на разпада. С помощта на клизми обаче от червата могат да се отстранят и продуктите на разпада, и газовете.

Зелевият сок предпазва от запек. А точно запекът е този, който най-вече предизвиква кожен обрив. Най-полезно е да се пие по половин чаша сок 2-3 пъти на ден един час преди ядене.

Колко полезни са лимоновият и боровинковият сок?

Богатият на витамин С лимонов сок оказва прекрасно антисептично въздействие. Ако се разреди наполовина с вода, с него може успешно да се изплаква гърлото при ангина и при възпалителни заболявания на устната лигавица. Той е полезен и като лекарство за външно използване при гъбични заболявания на кожата.

Едно от многобройните свойства на червената боровинка е нейното фитонцидно действие. Сокът от червена боровинка е враг номер 1 на златистия стафилокок, на салмонелата и плесенната гъба.

Боровинков сок се пие дори при дизентерия.

Кой сок подобрява състава на кръвта?

Сокът от цвекло и моркови подобрява процеса на кръвотворене, повишава нивото на хемоглобин в кръвта, помага на организма да се справи с инфекциите.

Ако смесите тези два вида сок, в кръвта ще постъпят всички необходими вещества, а вредните субстанции ще се разтворят. Към тази смес можете да добавите и сок от плодове с червен цвят - от нар или от вишна.

Мед, сок от зеле или от прясно изцеден лимон - чудесни профилактични средства

срещу простуди

Не забравяйте, че сокът от цвекло не се пие в чист вид, още повече ако е в големи количества. Непременно го смесете с друг вид сок или с вода.

КАК ДА ПОДДЪРЖАМЕ МОЗЪКА СИ ВЪВ ФОРМА?

За да поддържате мозъка си във форма, а следователно и паметта, няма нищо по-полезно и подходящо от кайсиевия сок. Кайсиите са богати на витамини, калиеви соли и желязо. И не само това. Те съдържат фосфор и магнезий, които са крайно необходими за активната работа на мозъка. Хората, които редовно пият кайсиев сок, разполагат с добра памет и висока умствена работоспособност.

Но и тук трябва да имате предвид едно обстоятелство и да не го забравяте - кайсиевият сок не се смесва с никакъв друг.

Полезно за диабетиците

Болните от диабет могат да си помогнат, ако пият сок от шушулки-те на зеления фасул, който обаче трябва да се смеси със сок от брюкселско зеле. Тази напитка стимулира отделянето на инсулин. Добре е да знаете, че този смесен сок принася някаква полза, ако изцяло изключите като храна захарта и нишестето, а червата системно прочиствате с клизма. Ако смесите тези сокове със сок от моркови и зелена салата, до известна степен може да възстановите функцията на задстомашната жлеза.

Да укрепим зъбите си

Знаете ли къде се съдържа най-много калций?

В листата на ряпата. Ако смесите сок от листа на ряпа и сок от моркови и глухарче, вие ще получите едно от най-ефикасните средства за укрепване на зъбите и всички костни тъкани в организма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар