Чудотворната съвършена храна: дивите синьозелени водорасли AFA

Д-р Джилиан Маккийт е практикуващ клиничен лекар-диетолог и директор на клиника за здравословно хранене в Лондон. Тя провежда клинични изследвания, публикува резултатите, които получава и лекува заболяванията, като използва многообхватни методи в областта на биохимията на храненето. Завършила е университета в Единбург, след това университета в Пенсилвания, школа за акупунктура в Лондон и Американския холистичен колеж по хранене.
Д-р Маккийт е била експерт по здравословен начин на живот за телевизионната програма "Good Morning Show" на ВВС във Великобритания, а също и телевизионните програми "Mike & Maty Show" на АВС и "The Joan Rivers Show" в САЩ. Тя е била водеща и продуцент на радиопрограмата на Ню Йорк сити "Healthline Across America" - линия на здравето за цяла Америка. Има редовни публикации в националния и международния печат. Представя своите семинари "Напълно здравословен начин на живот" пред аудитории от цял свят.
Предлагаме Ви извадки от книгата на Д-р Маккийт: "Чудотворната съвършена храна: дивите синьозелени водорасли AFA". Можете да си поръчате книгата от книжарница "Анхира".

Водораслите и аз

Като клиничен лекар-диетолог винаги съм се гордяла, че приемам пълноценна храна, правя редовно физически упражнения и помагам на стотиците си пациенти да постигнат оптимално здраве. Имах обаче един таен дефект: малки бели петънца по ноктите на ръцете. Лабораторните тестове потвърдиха подозренията ми за недостиг на цинк в организма.
Недостигът на цинк се свързва с проблеми като безплодие, влошено състояние на косата, кожата и ноктите, дисфункция на имунната система и разнообразни общи неразположения. Ето защо опитах да вземам като добавка този жизнено важен минерал. В продължение на няколко години изпробвах цинкови капсули, таблетки, хапчета за смучене и течности, съдържащи цинк. Нищо не помогна. Недостигът на цинк си оставаше и ноктите на ръцете ми бяха покрити с най-отвратителни бели петънца. Очевидно беше, че тялото ми не абсорбира добавките на цинк. Като осъзнавах опасността от този недостиг (още повече, че исках да забременея), аз внимателно търсех някаква алтернатива.
Откритието се появи за мен преди няколко години; всъщност това се случи по време на предаването "Healthline Across America" - национално предаване в САЩ. Аз интервюирах един гост, който страдал от левкемия без ясно очертани симптоми. След две поредни влошавания на състоянието му (мнението било, че третото влошаване ще е фатално) и лечение с химиотерапия и облъчване той напуснал болницата и се отказал от конвенционалната медицина, като считал, че тя му причинява повече зло отколкото добро. (Забележка: Никога не бих простила на пациент болен от левкемия напускането на болницата). 10 години по-късно като гост на моето предаване той бе в студиото на радиото, за да ни разкаже, че отдавна не страда от пристъпи на левкемия и се чувства чудесно. Неговата ужасна болест беше в ремисия. Попитах го какво мисли за причината, поради която ново влошаване няма. Той отговори: "Има само едно нещо, което правя по-различно от преди". Аз запитах: "Какво е това нещо?" Той отвърна: "Това нещо са синьозелените водорасли от езерото Кламат, които приемам ежедневно и никога не пропускам да направя това". По това време никога не бях чувала за синьозелените водорасли и думите му се стовариха върху мене като един тон тухли.
Поставих си за цел да открия всичко, отнасящо се до синьозелените водорасли; сега това за мен е страст за цял живот. Започнах да приемам диворастящите синьозелени водорасли от езерото Кламат като част от диетата си. За 3 месеца белите петънца по ноктите ми изчезнаха. Реших да продължа с тях и по време на бременността си. Всяка сутрин си приготвях напитка от две чаени лъжички водорасли, ябълков сок, сок от алое вера и вода. Всеки път, когато пиех тази течност, чувствах как бебето и утробата ми се уголемяваха. Лекарите бяха удивени, че от малкия ми наглед корем се роди бебе, тежащо 3,6 кг. Продължих да пия водораслите и след раждането. Кърмех бебето месеци наред и гинекологът ми каза, че млякото ми е най-гъстото възможно с кремообразна консистенция. Бързото ми възстановяване след раждането, високата ми зареденост с енергия и чудесното развитие на бебето отдавам на тези водорасли. От този момент станах един от водещите в света поддръжници на синьозелените водорасли и особено на Aphanizomenon flos-aquaе от езерото Кламат, Орегон.
Уникалността на синьозеленото водорасло AFA от езерото Кламат
Синьозелените водорасли са съвсем различни от другите водорасли, тъй като имат общи белези с растенията, животните и бактериите. Както растенията, те са способни на фотосинтеза, но те правят това много по-добре от всяко растение. Те са най-богатите на хлорофил растения на Земята. Специални фикобилинови пигменти правят възможно превръщането на светлинната енергия в химическа и при такива дължини на вълната от видимата светлина, към които хлорофилът не е така чувствителен. Енергията се абсорбира от фикобилините и се предава на хлорофила. Освен това синьозелените водорасли са подобни на животинските клетки по структура: притежават мека, лесно смилаема клетъчна стена, изградена от гликоген, който нашите тела могат да използват като храна (много други растения имат несмилаеми целулозни клетъчни стени). Понеже клетъчните им стени са меки и лесни за смилане, можем да получим повече хранителни вещества, когато ги приемаме като храна.
Диворастящото синьозелено водорасло (Aphanizomenon flos-аquae - AFA) от езерото Кламат, Орегон, се различава от повечето водорасли. То е диворастяща, некултивирана растителна храна. То е едно от малкото видове водорасли, което расте в диво състояние в своята собствена естествена среда, едно от най-богатите на хранителни вещества места в света. За разлика от тази местна дива форма на синьозелени водорасли, някои водорасли се отглеждат в развъдници, направени от човека. Изключителната природна среда, в която растат дивите синьозелени водорасли, е невъзможно да бъде възпроизведена в развъдниците. Диворастящите синьозелени водорасли са напълно освободени от изкуствени синтетични примеси. Тъй като AFA се размножава в една толкова чиста естествена среда, те имат най-силното благотворно въздействие върху човешкото тяло. Диворастящите водорасли AFA са превъзходна храна по няколко показателя: 1) по скорост на асимилация, смилаемост и абсорбция, 2) като източник на храна и енергия, 3) по хранителна плътност, 4) като превантивно средство срещу болести.
Абсорбция
AFA има мека клетъчна стена (образува се гликопротеинов комплекс като протеинът се свързва с въглехидрат), която лесно се смила от човешкия организъм. Други синтетично култивирани водорасли и растения са с несмилаеми целулозни стени, което прави абсорбцията трудна или невъзможна. Дивото синьозелено водорасло е анабол. Това означава, че неговите органични съединения лесно се асимилират, абсорбират, смилат, метаболизират и използват от човешкия организъм.
Енергия (жизнена сила)
За да расте, AFA се нуждае от интензивна слънчева светлина. Летните месеци в Орегон са най-благоприятни за изобилен растеж. Това може да обясни защо AFA има толкова много хлорофил. Растителната енергия може да се пренесе директно от хлорофила към хемоглобина в еритроцитите в кръвта на човека. Те на свой ред прехвърлят растителната енергия директно към клетките и към свързващите структури, които след това я препредават на цялото тяло на човека. Ето защо водораслите AFA имат възможност да пречистват кръвта, да успокояват възпаленията и да подмладяват организма.
Азотфиксация
Известно е, че AFA свързват азота от въздуха. Това означава, че водораслите вдишват азот от въздуха, за да синтезират богат набор от протеини, нуклеинови киселини, азотни съединения и други хранителни съставки от съществена важност. Тези съединения обогатяват почвата и средата, в която живеят водораслите - азотът действа като естествен тор. За разлика от AFA някои водорасли не могат да използват азота от въздуха и растат единствено в почви, където има в наличност азотни съединения, или пък ако те се добавят по изкуствен начин.
Концентрираност като храна
AFA е най-концентрираната храна, с най-много витамини, минерали и други важни естествени субстанции. Над 95% от съставките могат пряко да се използват от организма в същата форма. Съдържанието на витамините от групата B е изключително високо, особено B2, B6 и B12. Например един грам AFA дава на организма повече вит. B12, отколкото е достатъчната дневна доза. Вит. B12 е от съществена важност за производството на еритроцити. Той подпомага съзряването им, при което протеиновата съставка, фолиевата киселина, желязото и вит. C си взаимодействат, за да доставят повече кислород на клетките. Недостигът на B12 може да причини злокачествена анемия. Ограничаващите диети и лошата абсорбция могат да причинят дефицит на вит. B12. AFA са най-богатият растителен източник на вит. B12 и то във форма, която е изцяло използваема от организма. AFA съдържат 65 пъти повече вит. B12 от келпа и почти 700 пъти повече от люцерната. Витамините B във водораслите AFA са от такова високо качество, че могат да повишат енергията, издръжливостта и силата на тялото. Витамините B превръщат въглехидратите в глюкоза, която след това организмът използва за производство на енергия. Способността на синьозелените водорасли да превръщат ефективно глюкозата в енергия (посредством витамините B) може би представлява най-важния принос на AFA за здравето на човека.
Освен това AFA имат по-широк набор от минерали от всички други зелени водорасли. До днес в него са идентифицирани над 40 макро- и микроелементи. Тези минерали са свързани в една колоидална матрица, което всъщност означава, че те са ензимно свързани. Такива конфигурации не могат да се създават по синтетичен път. Холинът, който е важна съставна част на мозъчните фосфолипиди, отсъства в много синьозелени водорасли, обаче присъства в AFA. AFA са еликсир за мозъка за разлика от всичките други водорасли и имат благотворно влияние върху мозъчната синхронизация. Те специфично усилват действието на хипоталамуса, епифизата и хипофизата. В моята собствена клинична практика имам пациенти, които съобщаваха за проясняване на мисълта, подобряване на паметта и по-добро фокусиране след неколкомесечно приемане на AFA. Трябва да се отбележи, че AFA имат леко горчив вкус. Според традиционната китайска медицина, горчивият вкус повлиява сърдечно-мозъчната система, като помага на мозъка да се фокусира по-добре. Виктор Кюбинскас в книгата си "Оцеляване в 21 век" описва това като "ментален шепот и блаженство на чувствата". Не можете да постигнете този вид усилване на мозъка с никое друго водорасло.
AFA имат много по-висока концентрация на витамин C, отколкото което и да е друго водорасло. Това е важно, защото желязото се нуждае от синергизма на вит. C, за да може да бъде усвоено както трябва от тялото. Съдържанието на желязо на диворастящите синьозелени водорасли също е впечатляващо и по такъв начин способността за създаване на висококачествена кръв е по-голяма. В AFA повече от две трети от сухото вещество е усвоим протеин, повече отколкото във всяко друго водорасло. Водораслите AFA набавят своите протеини като свързват атмосферния азот. По всяка вероятност те притежават "специални вибрационни полета". Д-р Габриел Казънс ги нарича "фини организиращи енергийни полета". Тези вибрационни енергийни полета са жизнената сила на водораслите, която, както смята д-р Казънс, има възможността да регенерира ума, тялото и имунната защита. По тази причина повече от всяко друго водорасло, този щам синьозелени водорасли е съвършена храна и съвършена хранител на добавка за профилактиката и лечението на хранителен недостиг и дисбаланс или на заболявания.
Моля отбележете, че когато споменавам "синьозелени водорасли" имам предвид щама Aphanizomenon flos-aquae (AFA). Използвам тези термини като взаимозаменяеми, като единствената разлика е, че единият е латинското наименование на водораслите, а другият - общоприетото.

/следва продължение/

Няма коментари:

Публикуване на коментар