Смъртоносните ефекти на глобалното затопляне

Парниковите газове могат да седят в атмосферата различен период от време – от десетилетия до стотици или дори хиляди години. Независимо какво прави, глобалното затопляне ще окаже влияние върху някои процеси на Земята. Ето и Топ 5 на най-опасните последици от глобалното затопляне.


1. Топенето на Полярните ледени шапки
Топенето на Полярните ледени шапки ще доведе доведе до множество проблеми.
Първо, ще покачи нивата на световния океан. В ледените шапки, глетчерите и снега има около 5,773,000 кубични мили вода. Според National Snow and Ice Data Center, ако всички глетчери се разтопят изведнъж, биха повишили нивото на световния океан с около 230 фута. За наше щастие това няма да стане изведнъж, но нивото на водата все пак ще се повиши.
Второ, топенето на ледените шапки ще наруши баланса в екосистемите. Полярните шапки съдържат чиста, сладка вода и при разтапянето си ще обезсолят океана. Обезсоляването на океана ще доведе до промени в океанските течения, които регулират температурите на Земята. Спирането или промяната в течението Гълфстрийм може да предизвика понижаване на температурите в Северно-Източна Америка и Западна Европа. Това от своя страна би забавило ефекта на глобалното затопляне в тези участъци.
Трето, повишаването на температурите на полюсите ще доведе до застрашаване и дори изчезване на някои видове бозайници. Ще оцелеят само най-приспособените.
Четвърто, глобалното затопляне ще учвеличи скоростта си с изчезването на полярните шапки. Ледените шапки са бели и отразяват слънчевата светлина, голяма част, от която се излъчва обратно в Космоса и по-този начин охлаждат Земята. Ако Полярните ледени шапки се разтопят, единственото нещо, което ще отразява светлината ще бъде океана.


2. Икономически последици
Повечето от ефектите на глобалното затопляне няма да бъдат добри. И тези ефекти ще доведат до едно нещо за страните по Земята: икономически последици. Ураганите предизвикват щети за милиарди долари, болестите изискват пари, за да се борим с тях, а контрола на конфликтите допълнително усложнява всичко.


3. Увеличена възможност от засушаване и топлинни вълни
В следствие от глобалното затопляне едни страни на Земята ще станат много по-влажни, за сметка на други, които ще претърпят силни засушавания и топлинни вълни. Ще се превърнат в пустини. Африка ще понесе най-големите последствия от това, но се очакват засушавания и в Европа. Водата вече е изключително рядко удобство в Африка и според Intergovernmental Panel on Climate Change, глобалното затопляне ще доведе до изостряне на условията за живот и дори може да доведе до война.


4. Затопляне на водите и повече урагани
С покачването на температурите на океаните, ще се увеличи и възможността за по-чести и по-силни урагани. Видяхме това през 2004 и 2005 година.


5.Разпространение на болести
Със затоплянето на северните страни, насекомите пренасящи болести ще започнат да мигрират на север пренасяйки заразни болести. Някои учени смятат, че поради глобалното затопляне, маларията в някои страни не е била напълно овладяна.

Какво е решението? Човечеството отрича ли съществуването на глобалното затопляне? Има ли позитивни ефекти от глобалното затопляне? Какво мислите за глупавите решения за борба с глобалното затопляне? Очаквам вашите мнения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар