"Чистото гладуване и десет митологеми за него" (откъс)


1. Гладуването е средство за премахване на излишните килограми
ГЛАДУВАНЕТО Е СРЕДСТВО ЗА РАЗВИТИЕ НА ТЯЛО-УМ-ДУХ
Повечето хора се страхуват от кантара. Изпадат в паника, когато той им покаже “излишни” килограми. Наднорменото тегло се обявява за личен, национален и дори световен здравословен проблем. Натрупаните “излишни” мазнини се обявяват за Враг № 1, предпоставящ или дори причиняващ сериозни заболявания. Обявява се война на калориите – още един посочен с пръст враг. “Бий врага!” – тръбят медиите.Има защо да се надуват фанфарите, даже и камбаната да се удря. Има защо. Какъв е проблемът, обаче. Кой е “врагът”?“Хапване, пийване и още нещо…Четвъртото е като третото, ако можеш, веднага го повтори”…
Такава е философията на Нашенеца, която се изживява предимно на телесно ниво. Полага доста грижи за тялото си, облича се добре, храни се добре, демонстрира фитнес-мускули. И удоволствията му са предимно телесни – прави си кефа – Нашенецът.Нека да приемем, че полага също толкова усилия и за развитие на ума си.А колко често се сеща за духа? Колкото в смисъла на “Да го духа”…Ти го каза.Следващият цитат е мото на глава “Гладът в историята на човечеството”: “Гладът изисква жестока решимост и силна воля, то е сражение между разума и плътта”. Това беше цитатът. Коментарът: горко вам, които всичко на този свят, включително гладуването, приемате “на нож” като битка, като сражение, като борба. Не ви ли писна да живеете под лозунга “Бий врага!”
След като беше издадена “Гладувайте правилно”, една водеща здравно предаване по телевизионен канал, дипломиран медик, записа пространно интервю с мен, автора на книгата. От интервюто бяха излъчени точно 39 секунди. Останалите 39 минути също бяха отделени за интервюта – улични, да ги наречем “допитване до народа по въпроса за вредата от гладуването”.
Тежка екзекуторска присъда постановиха и “специалистите-медици”. Всички те защитаваха своите разбирания и своите възможности “на нож”, сякаш от това зависи живота им.АНГ, защо трябва да вярвам точно на теб, а не на “народа” или на “специалистите-медици”, както ти ги наричаш?Защо точно на мен? Защото аз съм преживял това, което споделям. Важно е преживяването. Иначе казано, многото и различни преживявания са натрупали Опит. На този етап Ти казвам: имай доверие в моя Опит. Моделирай ме. Същевременно ме проверявай като трупаш собствен опит. Моят опит е моята истина, а своята ще намериш само след като Ти преживееш съответното – това, което Те довежда до истинския Себе Си. Ти си истинската и единствена цел.
В определен момент ще Те попитам: “Намери ли Себе Си чрез гладуването?”А ти намери ли Себе Си чрез гладуването?

Няма коментари:

Публикуване на коментар