Млечната суроватка - лекарство за тялото


При приготвянето на домашни сирена, не бързайте са изливате млечната суроватка, тя винаги е полезна за вас! Млечната суроватка или т. нар. цвик е продукт, който не е „отпадъчен”, повечето пъти е необходим не само в кулинарията, но също така и в козметиката.

Състав на млечната суроватка

Млечната суроватка се състои приблизително от 93,7% вода. Но останалите 6,3% включват най-доброто, което се намира в млякото.Основната част от сухото вещество на млечната суроватка е лактозата - млечна захар. Лактозата е „оптимален” въглехидрат, който в най-малка степен допринася за образуването на нежелани мазнини. Лактозата нормализира дейността на стомашно-чревния тракт.Протеини - това са пълноценни протеини, които съдържат балансиран състав на незаменими аминокиселини. Биологичната стойност на белтъците в суроватката е много висока - 112%. Суроватъчните протеини участват в кръвотворните процеси и в синтеза на белтъци в черния дроб.Млечната суроватка съдържа малко количество млечни мазнини, с висока смилаемост, които увеличават активността на ензимите.В състава на суроватката има пълен набор витамини от група В, както и витамин С, никотинова киселина, холин, витамин А, витамин Е и биотин.Млечната суроватка съдържа калций, магнезий и пробиотични бактерии.

Ползите от млечната суроватка

Млечната суроватка помага при лечение на заболявания на храносмилателната система - нормализира чревната микрофлора, забавя газообразуването и гнилостните процесите.Поради голямото количество на витамини от група В, млечната суроватка може да служи като успокоителна напитка. Напитки на основата на суроватка могат да повлияят положително на емоционалното състояние на човека.Млечната суроватка съдържа голям брой водноразтворими витамини, така че може да ни предпази от скрити форми на дефицит на витамини, което е особено важно по време на периоди на отсъствие от нашата маса на пресни плодове и зеленчуци.Млечната суроватка играе важна роля в лечебното хранене, особено за по-възрастните хора. Употребата на суроватка преди хранене, може да се справи с намаляването на стомашната секреция на солна киселина.Протеините на млечната суроватка, се използват за приготвяне на детски храни, защото техния състав е по-близък до този на майчиното млякоМлечната суроватка се препоръчва за хора с проблеми с теглото. Тя се използва за лечение на затлъстяването и профилактика на свръх телесното тегло.

Какво да приготвим от млечна суроватка?

Днешните производители предлагат много полезни и вкусни напитки на базата на суроватка. В къщи млечната суроватка може да се използва за приготвяне на разнообразни коктейли, както и на чудесни десерти, които имат лечебни свойства и запазват младостта и добрата стройна фигура.Суроватката, останала след приготвяне на извара, можете да прецедите и да смесите с плодови или зеленчукови сокове, както и с екстракти от билки.Желе от суроватка със сигурност ще се хареса на децата. За да се приготви, е необходимо да прецедите 2 чаши суроватка, да загреете до температура от 70-80 градуса, добавете 0,5 супена лъжица разтворен предварително желатин, плодове, сироп или мармалад, захар на вкус. Разлейте сместа във форми и оставете на студено място - полезното лакомство е готово.

Млечна суроватка за красота

Млечната суроватка не само поддържа здравето, но също така има благоприятно въздействие върху кожата и косата.Днес, в магазините, все повече се появяват козметични продукти на базата млечна суроватка. Последните научни изследвания показват, че те могат да оправдаят нашите очаквания.В млечната суроватка са открити факторите на растежа - ниско молекулярни белтъци, които регулират процесите на растежа и възстановяването на клетките.Освен всичко, млечната суроватка има антиоксидантна активност, която забавя процеса на стареене.Млечната суроватка има регенериращи свойства и, което я прави уникален козметичен продукт.Млечната суроватка е прекрасен подарък от природата за нашето здраве и красота

Няма коментари:

Публикуване на коментар