Какво да ядем преди лягане


За връзката между съня и храненето е изписано и коментирано много, а учените отдавна са доказали, че от правилното и здравословно хранене зависи спокойния ни сън.В различните култури хората са използвали различни средства, свързани с храненето преди нощния покой, за да си осигурят здрав сън.В Англия предпочитат отвара от иглика, индийците са използвали масло от мускатово орехче, немците преди лягане пият топло мляко с мед, а швейцарците – отвара от маточина.

Как храната влияе на съня ни?
Изследванията доказват, че върху съня влияят съдържанието и правилното съотношение между въглехидратите и мазнините. Дефицитът или прекомерното им натрупване поради лошото им усвояване е причина за безсъние.
Според диетолозите на съня влияят най-много витамините от групата В, както и минералите калций, магнезий, цинк, мед и желязо.С какво меню да си осигурим спокоен сън?
По време на сън нашата храносмилателна система не работи активно – тя е в покой. Затова вечерята ни трябва да е лека и в нея да присъстват риба, пиле или растителна белтъчна храна.
Диетолозите съветват два часа преди лягане да хапнем една ябълка или банан.
Суровите зеленчуци помагат при безсъние.
Премахнете консервите и полуфабрикатите, пийте натурални сокове.
Приготвяйте зеленчуците на пара. Когато са леко твърди и хрупкави, те съдържат повече витамини от преварените.
Употребявайте пълнозърнести продукти и растителни храни с високо съдържание на целулоза. Витамин В, който присъства в тях, успокоява, намалява раздразнителността и напрежението, които са честа причина за безсънието.
Ограничете приема на мазнини. Намалете употребата на месо и го заменете с растителни белтъчини, но не изключвайте месните продукти от менюто си, защото организмът ви се нуждае от определено количество мазнини и холестерин.
Отдавна е доказано, че алкохолът и кафето предизвикват безсъние. Най-добре ще спите, ако наблегнете на минералната вода.

Няма коментари:

Публикуване на коментар