Свинският грип и вечната теория на конспирациите


H1N1 беше безсмислена комбинация от букви и цифри допреди няколко седмици. Сега всеки от нас, дори бабите в затънтените селца знаят какво е и откъде идва.Едва ли има някой, не и сред познатите ми, на когото не му се е прокрадвала картинката на лаборатория, където под контрола на военните група учени модифицира вирус на свински грип в смъртоносен за хората вирус.
Населението на земята нараства с неконтролируеми темпове, а глобалната промяна в климата цъка като бомба с часовников механизъм.
Винаги, когато е имало икономическа рецесия с пропорциите на настоящата, една голяма война е била заключителната ария във вагнеровски мрачната опера и света е оставал оредял, омаломощял и разбит.И е започвал да съгражда градовете си, икономиката си, богатството си тухла по тухла. За да достигне до нов просперитет.Сега обаче липсва глобален враг. „Ахмадинеджад прави бомба“ – плашат медиите. Или „Северна Корея“ се готви за война“. Но за световните суперсили това не е предизвикателство.Със съвременната техника на основните военни сили една война срещу изтерзаната и оголяла и обосяла Северна Корея е безсмислено зверство. И е въпрос на броени дни.Възможно ли е вирусът да е произведен в правителствена лаборатория. Технически е възможно.
Всяка една от водещите в индустриално отношение държави разполага с учените и капацитета да го произведе и пусне в действие.Един такъв акт, разбира се, звучи чудовищно. Звучи като най-голямото престъпление срещу човечеството, но човекът е доказал в много случаи, че границите в жестокостта са му непознати. Да си припомним Освиенцим, ГУЛаг, Хирошима или червените кхмери.
Всъщност, ако се замислим – най-големите престъпления в човешката история винаги са били извършвани от правителствата.Без да се включвам към вечните теории на конспирациите и като уточнявам, че медицината и микробиологията са ми тера инкогнита отбелязвам:Звучи странна естествената мутация на вирус, който включва, според Центъра за контрол на заболяванията на САЩ смес от четири различни вируса:- северноамерикански свински грип, северноамерикански птичи грип, човешки грип H1N1 и свински грип от Азия и Европа.Специалистите твърдят, че комбинация (макар не и такава) от грипове е наблюдавана и преди. Така че естественото мутиране не е изключено. Така например комбинация между свински и птичи грип е наблюдавана в Италия в края на 80-те. Без подобни на сегашните последствия, разбира се.Привържениците на идеята за възможен умисъл зад настоящият вирус са от обичайните параноици до индонезийския министър на здравеопазването.Сити Фадила Супари заяви в скандално интервю в началото на седмицата, че не изключва възможността вируса да е резултат на лабораторни действия на западни правителства.Супари, която е лекар-кардиолог, много отдавна поддържа теорията, че западните правителства разработват вируси, които разпространяват в третия свят. Тя успокои местното население, че конкретно този вирус не е опасен в страната й, защото може да се разпространява „само в държави с четири сезона“.
Един от известните разследващи журналисти в САЩ – Уейн Медсън, разказвайки за разговорите си с журналисти в Мексико сити и Джакарта коментира и други интересни факти освен необичайната комбинация от отделни вируси мутирала до настоящия смъртоносен вирус.„Прави впечатление, че вируса засяга не твърде млади или твърде стари, които обикновено са най-уязвими при появата на вирус, а хора в разцвета на силите си - между 20 и 45 години“ – казва Медсън в свой репортаж.
Другият факт, който изненадва според него е, че вирусът поразява при контакт човек-човек, а не хора, които имат директен контакт със свине (като фермери).В един популярен тв сериал, в който конспирациите бяха на почит се казваше, че „истината е някъде там“. Каквато и да е истината със свинския грип в Мексико винаги ще има такива, които ще се съмняват дали властите не стоят зад всичко това. Интересното е, че с годините броя на тези хора непрекъснато се увеличава. Сигурно има причина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар