Водораслите AFA - отровни или не


Токсичност



Изследователят на водораслите Д-р Уилям Бари лично е проверявал многократно по време на различни цъфтежи щама AFA от езерото Кламат (и от други езера) и никога не е открил някаква токсичност. Един научен доклад на Рапала в The Journal of Applied Phycology (1993) потвърждава заключението на Д-р Бари. В този доклад ясно се подчертава, че щамът AFA не е способен да произвежда токсини. Като допълнително свидетелство за неговата безвредност, трябва да се отбележи, че стотици хиляди хора по целия свят са го вземали и продължават да го вземат без следа на някаква токсичност. Единственият път, когато AFA трябва да се взема предпазливо е когато човек е слаб, много изсушен и със студена конституция, или по време на бременност. Има два щама синьозелени водорасли, които произвеждат токсини по различно време; единият е Anaboena-flos aquae, а другият - Microcystic aeroginosa. Нито един от тези щамове не се произвежда с търговска цел и консумацията им по тази причина е невъзможна. Тази книга е фокусирана върху нетоксичните, безопасни диворастящи синьозелени водорасли AFA, а не върху някакви потенциално токсични форми.


Уникалността на синьозеленото водорасло AFA от езерото Кламат



Синьозелените водорасли са съвсем различни от другите водорасли, тъй като имат общи белези с растенията, животните и бактериите. Както растенията, те са способни на фотосинтеза, но те правят това много по-добре от всяко растение. Те са най-богатите на хлорофил растения на Земята. Специални фикобилинови пигменти правят възможно превръщането на светлинната енергия в химическа и при такива дължини на вълната от видимата светлина, към които хлорофилът не е така чувствителен. Енергията се абсорбира от фикобилините и се предава на хлорофила. Освен това синьозелените водорасли са подобни на животинските клетки по структура: притежават мека, лесно смилаема клетъчна стена, изградена от гликоген, който нашите тела могат да използват като храна (много други растения имат несмилаеми целулозни клетъчни стени). Понеже клетъчните им стени са меки и лесни за смилане, можем да получим повече хранителни вещества, когато ги приемаме като храна. Диворастящото синьозелено водорасло (Aphanizomenon flos-аquae - AFA) от езерото Кламат, Орегон, се различава от повечето водорасли. То е диворастяща, некултивирана растителна храна. То е едно от малкото видове водорасли, което расте в диво състояние в своята собствена естествена среда, едно от най-богатите на хранителни вещества места в света. За разлика от тази местна дива форма на синьозелени водорасли, някои водорасли се отглеждат в развъдници, направени от човека. Изключителната природна среда, в която растат дивите синьозелени водорасли, е невъзможно да бъде възпроизведена в развъдниците. Диворастящите синьозелени водорасли са напълно освободени от изкуствени синтетични примеси. Тъй като AFA се размножава в една толкова чиста естествена среда, те имат най-силното благотворно въздействие върху човешкото тяло. Диворастящите водорасли AFA са превъзходна храна по няколко показателя: 1) по скорост на асимилация, смилаемост и абсорбция, 2) като източник на храна и енергия, 3) по хранителна плътност, 4) като превантивно средство срещу болести.
д-р Джилиан МакКийт

Дотук с положителното мнение,а дали това не е поредния мит за вълшебното универсално хапче - капсулка!



Ето мнение на човек,който е пил водораслите: "Сега ще ви кажа какво ми се случи и защо потърсих лекарска помощ. В началото първите месеци всичко си беше наред даже изненадващо добре. Изблик на сила и енергия . Като не броим стомашния дискомфорт, породен от "планктона" бързо отшумял още първите седмици. 4 Месеца след това започнах да имам грижа с равновесието, нещо като да съм пил алкохол ментак . Последната седмица толкова се влоши . че се панирах яко. Представяте ли си морска болест на сушата . Нещо необяснимо за мен, където не пуша не пия и по жени не ходя, за сметка на това йога, прецизен и скъп хранителен режим , само минерални води и чай от шипкови люспи . Отидох при моя личен лекар , ( не бях ходил най малко 3 години ) за да ми направи кръвни изследвания. Всичко в тях беше като на здрав като бик млад човек. Проблемите не престанаха и точно преди 8 дни спрях всички водорасли афа спирулина и хлорела . Едва днес мога да кажа че се чувствам добре , замених водораслите със скариди и освен че са в пъти по вкусни , спортните резултати са пак в норма 12 км крос за 1час. Прерових световните Nutrition facts енциклопедии, буквално всичко по книжния пазар и библиотеката и на базата на прочетеното не намирам никаква причина да ям АФА. Хвалбите за Афа са само в сайтове за мрежов маркетинг неподкрепени от независим източник. Чувствам се прецакан че съм тръшнал толкова пари. Затова ги няма по аптеките , поради риск за здравето, пък и не са нищо особено. Ценни се цитират спирулината и хлорелата . Спирулина като средство за потушаване на глада и от там косвено за отслабване и хлорелата с нейния растежен фактор който се отключва при над 5 грама . Усилията ми са насочени към намиране на спирулина и хлорела на прах като си има посочени цени 49 евро за килограм прах от водорасли с разчупена клетъчна стена . Мошениците от аквасорс ме бръснат грам лев тоест над 1000 лв за килограм или по 10 за нещо което потенциално е рисково. Според мен всяко нещо , което не е цяло крие рискове за здравето. Единствено остава да напълня една кофа с хлорела от рупите и да я шибна във фризера прясна. Почне ли се обработка , сушене и таблетиране тя става една алхимия дето не е за мен ."

Никога не можем да знаем дали всеки предлаган полезен за здравето продукт е наистина такъв - остава ни единствено да се информираме и да "вярваме" на поредната излязла информация.

8 коментара:

  1. От години семейството ми и аз използваме AFA от повече от ПЕТНАДЕСЕТ години и нищо подобно не ни се е случило! При това не боледуваме. Това ми се струва клевета! Майка ми, например, имаше пемфиго - според дерматоложката, щеше да си го влачи доживот! Да, но изчезна след 1 (ЕДНА) опаковка Зелена енергия - комбинация от AFA, спирулина и органична алфалфа, въпреки, че никой не е обещавал това. Изчезна и друг проблем, който не се повлияваше от нищо и който буквално я беше стопил, стана по-жизнена. А след един грам чиста AFA, умът ми сякаш минава от каруца на ракета!

    ОтговорИзтриване
  2. Освен това, водораслите AFA, поне тези, които се предлагат от Аквасорс са сушени по специална патентована технология при ниска температура за няколко секунди и тази фирма НЕ предлага таблетирани форми! Това е още една лъжа! Не съжалявам за нито една стотинка, вложена в здравето на семейството ми чрез AFA.

    ОтговорИзтриване
  3. njama da opitame za6toto i vie ste sluga na klevetnicite ......
    viva glupacite!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Аз вземам и трите микроводорасли и не съм забелязал такъв проблем. Специално с АФА нищо такова не се е получавало. Мога да го обясня защо се получава замайването, но мисля че няма да ми стигне мястото тук. Така че лично за мен АФА, хлорела и спирулина заедно са най доброто за всеки здрав човек и не само за него.

    ОтговорИзтриване
  5. Точно така!
    освен това никого не клеветя нито слугувам на когото и да било - споделих какво се е случило с нас! И не знам кой е клеветник - този, чиито данни са налице или този, който пуска коментар от вида "вчера една жена каза на пазара" (= "Ето мнение на човек,който е пил водораслите"), който говори за таблетирани форми AFA (= квадратен кръг), за това че са "планктон" (= пълна безсмислица), че ги няма по аптеките - има, но на друга фирма, което означава че НЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ "риск за здравето" - виждала съм опаковки чиста AFA в аптека "Ремедиум".

    ОтговорИзтриване
  6. Жалко за ниската активност точно тук. Интересува ме в капсулите предлагани от аквасорс дали има магнезиев стеарат и силициев двуокис. тези двете особено силиция е изключително полезен. Също тук искам да кажа нещо важно. Ако ен искаме да плащаме прекалено скъпо за боядисан в зелено силициев двуокис, желателно е да си намерим водорасли сушени по метода freeze dryed. Само така ензимите оцеляват а при рефрактанс и валцуване заминават на кино.

    ОтговорИзтриване
  7. колко е вреден магнезиевият стеарит?и имали го в афа?

    ОтговорИзтриване
  8. Аз също съм изключително недоволна от АФА... Също се чувствам зле и ми се гади. Мисля, че това е абсолютна измислица.

    ОтговорИзтриване