Парната баня - още едно удоволствие за тялото и душата


Парната баня е процедура, при която водни пари се разпръскват в затворено помещение, чиято температура може да варира от 45 оС до 55оС, а влажността е 100%. Парната баня е древна процедура използване от нашите предшественици още в далечното минало.

Оказва изключително добър ефект върху кръвоснабдяването на кожата, което се засилва от термичното дразнене и след провеждането й кожата изглежда подхранена и свежа.
Термичното дразнене оказва положителен ефект и върху централната нервна система, а ако е в съчетание с различни ароматни масла (лавандула, мента, бор, лемонграс, див зелен лимон, джинджифил, мащерка, канела и др.) има релаксиращо или тонизиращо въздействие според използваните масла и желаните резултати.
Топлата пара подпомага отпушването на порите и изхвърлянето на токсините от тях. След процедурата кожата много по-лесно усвоява полезните съставки на насяната козметика. Поради това е препоръчително парната баня да предшества различни козметични процедури за лице и тяло.
Топлината подпомага релаксирането на мускулите и след парна баня клиента има чувство за лекота. Подобрява се обмяната на веществата и еластичността на мускулите. Дори при леки мускулни травми парната баня има лечебен ефект.
Препоръчително е антицелулитните програми също да са в съчетание с парна баня, защото се подпомага размекването и дренирането на целулита.
Една от най-добрите терапии за прочистване, отпушване и възстановяване на белите дробове е билковата парна баня. Тя се постига, като към водата, която се изпарява се прибавят силно ароматични лечебни билки. Това е и форма на аромотерапия, но цялото тяло се потапя в аромата и дишането на горещите пари е по-масивно.
Ако парната баня се използва главно за детоксикация, е препоръчително преди процедурата да се изпият няколко чаши горещ билков чай.

Няма коментари:

Публикуване на коментар