Турска баня - хамам


Хамамът или турската баня (на турски: hamam; от на арабски: حمّام) е близкоизточният вариант на парната баня, който може да се определи като мокър вариант на сауната Хамамите играят важна роля в близкоизточните и балканските култури като места за социална комуникация и съответно често са изграждани от добри архитекти и днес много от тях са архитектурни забележителности.

Съвремениият хамам е доста просторно помещение с приглушена мека светлина. Таванът е под формата на купол и със вградено осветление или с стъклен отвор. Подът на хамама е затоплен. Подгрявате се и лежанките. Обикновенно помещенията са облицовани с мрамор, керамика или стъклокерамика. Хамамът се състои се от помещение с гореща температура 50°С, помещение със средна топлина на въздуха ок. 40°С и няколко охлаждащи помещения. Напарването се извършва при температура от около 50°С, при висока влажност на въздуха 70-100%. Започва обилно потоотделяне. Тогава тялото е подготвено за масаж. Масажът се извършва от професионално обучени масажисти - т.нар. теляци, на просторни затоплящи масажни лежанки по два начина: в началото ръчно, а после масаж с ръкавица от конски косъм- т.нар. кесе. След този силов ориенталски пилинг следва нежен и релаксиращ сапунен масаж. Към ритуала на турската баня спадат последователни процедури на затопляне и охлаждане на тялото и масаж.
Турската баня е разновидност на парната баня, само че температурата вътре е по-висока, като в сауна.
Всеки, който посети турска баня, първо се загрява добре в помещение с горещ и сух въздух. След това започва наплискване със студена вода и постепенно измиване на цялото тяло.
Следва масаж, обикновено цялостен, който може да ви разтопи истински. Накрая си почивате в по-хладно помещение, отдадени на пълен релакс.
Все повече спа-центрове разполагат с турска баня, където можете да се поглезите до насита.

Няма коментари:

Публикуване на коментар