Розовата вода - част от натуралната козметика


Розовата вода има незаличима следа в човешката история. Чистият и свеж вкус на ароматната течност е използван в парфюмерията, козмeтиката и медицината от много векове. Расте в Иран, но може да се намери и в Италия, Испания, Франция и Турция. Арабските страни и Франция имат голямо производство на розова вода, но най-добрата се дестилира в България.

Заради приятното си и романтично ухание, розата е известна съставка в много кремове за тяло. Тя е и прекрасно освежаващо средство за кожата, като има естествено стягащо и тонизиращо действие. Честото й използване помага за почистване и стягане на порите на лицето.
Розоват вода регулира и балансира производството на себум, правейки я полезна и за двете – суха и мазна кожа. Антибактериалните й свойства помагат при борба с акне. Известно е и действието й при всички видове дерматити. Също така не дразни суха или чувствителна кожа.
Когато купуваме розова вода от дрогериите, трябва да се вглеждаме в етикетите, тъй като може да съдържа ред други добавки. Понякога съставът й е синтетично розово масло, смесено с пречистена вода, isopropanol, глицерин и често и метилпарабени.


Къде се прилага розовата вода?


Розовата вода е един най-добрите за всички времена традиционни почистващи средства за лице и може да се използва в грижата за кожата по различни начини. Натуралната розова вода се използва и в лекуването на акне и възпаления на кожата. Също така има приложение като овлажняващо и подхранващо средство при маски за лице и коса. Може да бъде прибавена към водата за вана за отпускане или като овлажняващо средство за след баня.
Силата на българската розова вода, нейната употреба и незаменими свойства:
- Има великолепен повдигащ аромат
- Нежно почиства и тонизира всички видове кожа
- Има хидратиращи и антивъзпалителни свойства
- Помага на храносмилането
- Анти-вирусни, антисепитчни и дезинфекционни свойства
- Поддържа PH баланса, стимулира възстановителните процеси и има успокояващ ефект при акне и слънчеви изгаряния.
- Може да се използва като добавка в освежаващи напитки, естествено средство за повишаване на специфичния вкус на храните и напитките. Добавете към екзотичните си десерти, напитки и коктейли. Страхотна за допълнителен вкус на сладоледи и чайове. В Мароко добавят розова вода към портокаловия сок.
- Приятният аромат на рози ще превърне чистенето в приятно занимание. Използвайте като универсално, нетоксично, безвредно за природата домакинско почистващо средство.
- При грижата за домашни любимци е познато като средство против очни възпаления и кожни раздразнения. Използвайте като щадящ околната среда ароматизатор на местата, където Вашият домашен любимец обитава или спи.
- Може да бъде добавена към водата на парната ютия

Домашно направена розова вода


За начало трябва да вземете голяма тенджера, в чиято среда да поставите чист камък или тухла. Напълнете я с розови венчелистчета, които трябва да са около камъка/тухлата. На върха на камъка/тухлата поставете стъклен съд, а върху тенджерата неръждаема купа. Напълнете я с лед и загрейте за около 3 часа. Времето зависи от броя на венчелистчетата. Когато е необходимо, заменяйте леда. Ще забележите, че купата, в която се намира леда, ще кондензира пара, която ще се процежда в стъкления съд. Тази вода е чистата розова вода, а пластът течност на върха е етеричното масло, което се използва в лосионите и подправките. Напръскайте с розова вода лицето си след тежък и изморителен ден и усетете как грижите Ви ще изчезнат!
Ако вече сте решили да откриете ползата от розовата вода, давайте и използвайте тази рецепта, за да придобиете блестящ тен с абсолютно натурални средства

Няма коментари:

Публикуване на коментар