Ленено семе




Лененото семе е от този тип природни богатства, от които човек не бива да се лишава. То е ценен източник на полезни съставки и има изключително добро действие върху организма.
Какво представлява лененото семе?
Лененото семе е едногодишно тревисто растение, отглеждано предимно като влакнодайна култура. Цъфти през юни, а плодовете узряват през август.То е основен източник на фибри, които действат благоприятно на храносмилането и отделителната система и създават усещане на ситост.Лененото семе съдържа около 30% белтъчини, около 15% въглехидрати, богато е на витамин Е и витамин А. Съдържа още около 10% слузно вещество, което е една от основните причини за действието на растението. Богатото съдържание на омега-3 и омега-6 мастни киселини го правят търсена добавка за спортистите и хората, които се стремят да живеят целесъобразно.
За какво е добре да приемаме ленено семе?
Хората поемат ленено семе най-вече, когато имат проблеми с обмяната на веществата. Доказано е, че лененото семе има слабително действие и се отразява много добре на перисталтиката. Действието му е меко, което означава, че ако нямате проблеми със стомаха, няма да усетите значителна промяна.Поради пречистващото си действие, лененото семе е много полезно по време на диети, за профилактика на рак на дебелото черво и високо кръвно налягане. Има противовъзпалителен ефект и възпрепятства всмукването на животинския холестерол. Добре е да се поема при болест на Алцхаймер, атеросклероза, затлъстяване и висока кръвна захар. Лененото семе е много полезно за болни с нарушена обмяна на мазнините.
Как се приема лененото семе?
Можете да срещнете ленено семе като добавка в много храни в супермаркетите – хлябове, соленки, закуски. Все по-разпространено става и лененото олио, което е добър заместител на традиционното слънчогледово олио, но не се използва за термична обработка.
Вътрешно: 1 лъжица счукано ленено семе се кисне в чаша вода 2 часа и след това се изпива. Една доза може да се приема по 2-3 пъти на ден, но не бива да се прекалява.Друг вариант е да не счуквате семето, а да киснете зърната 2 часа в малко по-малко от половин литър вода и след това да пиете само водата. Това е в случаите, когато нямате проблеми с констипацията и го приемате като полезна добавка.Приемайте лененото семе около един час преди ядене.
Външно: счукано ленено семе може да се слага върху рани и изгаряния. Предпазва от възпаление и помага при по-бързо оздравяване.
Кога не трябва да се приема ленено семе?
Ленено семе не е добре да се приема при остри чревни заболявания, при кожни болести и някои видове алергия. Децата не е добре да консумират ленено семе, а бременните трябва да се посъветват с лекар. Не бива да се прекалява с дозата, тъй като лененото семе съдържа цианид и предозирането води до отравяне. Вредните реакции от лененото семе са рядкост, така че не бива да се плашите и да се въздържате от тази ценна добавка към храната.
Една лъжичка към салтата ще направи храната ви по-вкусна, и организмът по-здрав!

Няма коментари:

Публикуване на коментар