Сокотерапия


Прясно приготвените сокове притежават неоспорими лечебни свойства, затова доста хора напоследък предприемат гладувания със сокове, с цел да излекуват тялото си, да се детоксикират, или просто да се тонизират, освежат и подмладят.


Препоръчително е да пием сокове приготвени на момента от добре узрели плодове и зеленчуци. В рамките на 5 - 15 минути прясноизстисканите сокове губят съществено голяма част от полезните си свойства - сокът се окислява бързо и под въздействието на въздуха, слънцето и топлината се разлага и голяма част от витамини, минерали и ензими се губят почти напълно. Освен това е добре да пием сок от добре узрели плодове и зеленчуци в подходящия за тях сезон. Дошла е пролетта - не пропускайте да си направите фреш от пролетни моркови (тези, със зелените листенца), или фреш от ягоди, череши - добре узрели, ароматни и преди малко откъснати - така ще извлечем максимум ползи и наслада.

Плодовите сокове имат заслуги в пречистването на организма ни, докато зеленчуковите главно служат като храна на тъканите и органите. Но това е грубо казано - и двата вида сокове изчистват тялото ни от токсини, слуз, непотребни вещества, натрупвани с години в органите и тъканите ни.
Например сокът от цвекло буквално промива черния дроб и го изчиства “до блясък” заради високото си съдържание био активен хлор. Сокът от целина стопява вредните калциеви образувания и калциеви соли. И много други примери.

Може да си правим както моносокове (от един вид плод или зеленчук), така и комбинация от няколко вида.

За основа най-често се използват ябълките и морковите. Това се прави с цел соковете да са приятни на вкус и да се разредят силните пречистващи свойства на някои видове зеленчуци или зеленолисти. Например магданозът е с доста силно изразено действие, поради високото си съдържание на етерични масла. Така е с почти всички подправки, и не само те. Цвеклото също приемано в чист вид може да допринесе до силни лечебни кризи, поради мощните му полезни свойства. Целината е толкова мощна в стопяването на вредните калциеви натрупвания и ставни шлаки, че приемана в повече и в чист вид, се вярва, че е способна да “ни стопи костите”. От там идва и правилото постепенно да се увеличава съотношението на силно лечебните сокове в комбинацията с морков или ябълка. Например:
1ви и 2ри ден: сок от ябълка и целина - 4:1
3ти и 4ти ден: сок от ябълка и целина - 3:2
5ти и 6ти ден: сок от ябълка и целина - 2:3
Може да продължите на това съотношение понеже вкуса става доста силен и натрапчив, не се приема добре от повечето хора. Но всичко зависи от личните ви предпочитания.

Към сокът от ябълка или морков може да добавяте всякакви други плодови и зеленчукови сокове, например:

* ябълка и морков
* ябълка и цвекло
* ябълка и зеле
* морков и зеле
* морков спанак и магданоз

Много известни комбинации от сокове, препоръчвани от Норман Уокър са:

моркови + цвекло + краставици
моркови + целина + магданоз
моркови + ябълки + цвекло
моркови + спанак….
Тези комбинации буквално се препоръчват при почти всички здравословни проблеми.

Направете си сок, който ще е най-близък до вашия вкус и в зависимост от здравословните ви цели. Важно е да пием соковете с наслада, а не насила

Няма коментари:

Публикуване на коментар