Аюведа - искате ли дълголетие




Древната наука е призната за алтернатива на официалната медицина
Буквалният превод на аюрведа е "наука за живота". Всъщност това е всеобхватна древноиндийска система, която се занимава с живота и смъртта, здравето и болестите, зачеването и раждането, развитието на организма, старостта, подмладяването и удължаването на живота. За хората, които все още си мислят, че става въпрос за шаманизъм, ще споменем, че аюрведа е призната от световната здравна организация като алтернатива на традиционната медицина.

Корените на древната наука се отркиват още в първите писмени паметници - четирите веди, създадени между 4500 и 1600г. преди новата ера. Днес интересът към аюрведа расте. В Индия тя е цялостната медицинска система с изразена инфраструктура - университети, колежи, болници, изследователски институти и специализиран печат.

Според Аюрведа цялата Вселена е проявление на петте основни елемента - пространство, въздух, огън, вода и земя.
Те се проявяват в човешкото тяло като фундаментални принципи или признаци.
Пространството олицетворява физическия вакуум. Свързва се със свойства като прозрачност и лекота. Създава празнота и лекота.
Въздухът се свързва със свойства като сухота, лекота и подвижност. Създава усещане за безтегловност, намалява телесната маса и изсушава тъканите и лигавиците, засилва катаболитните процеси и увеличава усещането за студ.
Най-важното свойство, което се свързва с огъня, е топлината. Тя засилва метаболитните процеси, изостря възприятията.
Водата олицетворява течната форма на материята. Тя създава влага и увеличава вискозитета.
Земята се свързва с тежест и твърдост. Тя дава устойчивост, плътност, предизвиква растеж и се свързва с анаболните процеси.
Петте елемента се обединяват в единно цяло и стават първоизточник на всичко създадено във Вселената. Количественото съотношение на всеки от тях и съчетанието им са най-различни. Оттам идва и голямо многообразие на обектите в природата. Всичко в света е изградено от тях в определени съотношения. Комбинирайки се, те създават трите основни типа енергии, или ДОШИ, които съществуват във всекиго и във всичко. В аюрведа те са наречени вата, пита и кафа. Въздухът и пространството образуват ВАТА, огънят и водата - ПИТА, земята и водата - КАФА.

Според древната система съществуват 7 психофизиологични типа.
- Вата
- Пита
- Кафа
- Вата-Пита
- Пита-Кафа
- Кафа-Вата
- Вата-Пита-Кафа

Вата е основната сила в нервната система. Тя е отговорна за нормалното състояние на нашата сетивност, моторни фунцкии и ментален баланс.

Пита е отговорна за химичните и метаболитните процеси в тялото. Тя контролира смилането на физическо ниво, както и възможността за възприемане на идеи и реалности.

Кафа осигурява материала и опората на тъканите, както и емоционалната стабилност, любовта, състраданието и търпението.

Както всеки има своя физиономия, така според Аюрведа всеки човек има специфична комбинация от трите доши. Тя определя неговия физически, мисловен и емоционален тип, неговата психофизиологична конструкция, или ПРАКРИТИ.
Тя се определя в момента на зачатието и не се променя през целия живот. Този индивидуален баланс от свойства и енергии определя физическата конструкция, метаболизма, физическата издръжливост, предпочитания към различни храни, характера на човека, особеностите на психиката му, предразположението към болести, подходящия хранителен режим, начините за поддържане на добро здраве, изборът на лечение, прогнозата на заболяванията, продължителността на живота.

Например ако един човек с Пита конструкция приема Пита увеличаващи храни, това ще предизвика заболяване, свързано с прекомерно увеличаване на тази огнена доша. Ако човек с Кафа конструкция приема същите храни, това няма да доведе до никакво болестно състояние, а само ще затопли иначе студената Кафа.

Познаването на ТРИ-ДОША, разбирането на ПРАКРИТИ и възприемането на света през призмата на тези енергии е в основата на аюрведичната мъдрост. В този смисъл няма нищо в природата, което да няма лечебни свойства. Всяко нещо носи своята комбинация от енергии и при правилен избор може да доведе до така търсения баланс, наречен здраве.



Главният девиз на лечението е "Не вреди!"
Аюрведичното лечение не само предотвратява заболяванията и лекува, но и ежедневно контролира поведението и психичното състояние на човека. Древната система не се ограничава в лекуване на отделни органи, а влияе върху целия организъм. Най-голямото предимство на аюрведа е, че тя няма абсолютно никакви странични ефекти. Даже кратък оздравителе курс дава положителни резултати: подобрява самочувствието, отнема стреса, умората и дискомфорта, повишава съпротивителните сили на организма.

При сериозни заболявания е необходим продължителен курс под наблюдението на специалист.
Аюрведа е цялостна и пълна система от медицински знания (профилактика и лечение на заболяванията, учение за темперамента и физиологията, здравословен начин на живот). Тя е оказала влияние върху развитието на традиционната медицина, и е източник на много съвременни видове натуротерапии и оздравителни практики.

Особеното в системата е, че за разлика от западната медицина, тя разглежда човека като едно цяло, като единство на тяло, разум и дух, а здравето се приема като хармонично съчетание между компонентите на личността и собствените им съставни части. Дисбалансът на тези съставни части води до заболявания, а целта на лечението е да се върне равновесието и да се даде възможност на човека да води щастлив и пълноценен живот, успешен и в социално, и в духовно отношение. Неправилното поведение (отрицателните емоции - завист, ревност, гняв) също води до нарушаване на баланса и заболявания както неправилният начин на живот и вредните хранителни навици. Аюрведата е тясно свързана с традиционните индийски практики и най-вече с йога.

Аюрведичното лечение подхожда към всеки пациент индивидуално и се основава на неговата конституция (пракрити). Според древните текстове болестта има шест фази:
- Натрупване - повишаване на една или повече доши. Болестта започва в едно от трите главни седалища на дошите: стомаха за кафа, тънките черва за пита, дебелото черво за вата.

- Провокиране - продължава процесът на увеличаване на дошата и създаване на дисбаланс с останалите доши.

- Разпространение - главното седалище "прелива" от увеличената доша, тя навлиза в лимфата и кръвта и се разпространява по цялото тяло.

- Релокализиране - дошата се установява в слабите места на тялото.

- Проявление - появяват се симптоми на болестта в мястото, където дошата се е установила.

Пълно разгръщане - появяват се усложнения и хронифициране.

Главният девиз на лечението е "Не вреди!". Лекарствените препарати и оздравителните процедури се подбират индивидуално, а аюрведическата практика използва изключителни природни, естествени средства, затова лекарствата нямат странични ефекти. В днешно време системата се ориентира към проблема за токсичността, укрепване на имунната система, успешна профилактика, премахване на дискомфорти.
Аюрведичното лечение е насочено към установяване на баланса и отстраняване на причината за заболяването, а не към борба със симптомите, които са важни за диагностицирането на първоначалната причина за страданието. При някои хронични заболявания като мигрена, псориазис, безсъние, проблеми със ставите и гръбначния стълб, левкемия аюрведичната медицина помага повече от традиционната.
Аюрведа ни съветва да се научим да разпознаваме ранните прояви на увеличаване на дошите и да ги балансираме своевременно с диетични мерки, сезонни очистващи мероприятия и съответните промени в начина на живот.

Как да определите кой тип сте
Вата са не особено добре развити физически, с тънка костна система, ръстът им е или много нисък, или много висок. Те са активни, бързо ходят и говорят. Но лесно се уморяват и са предразположени към нервни разстройства. Вата имат развито въображение и обичат да фантазират. Спестовността не им е присъща - лесно печелят пари и лесно ги харчат. Имат бърз ум, много са схватливи и за тях не е проблем да видят същината на нещата, както и да реагират мигновено.
Пита са стройни, изящни, отличават се със среден ръст и не прекалено развита мускулатура. Те имат активна обмяна на веществата и добър апетит. Пита не обича ярката слънчева светлина и горещините. Те са остроумни, енергични, активни, типични холерици. Хората с водеща пита доша са с хармонични, атлетични тела, не променят рязко теглото си. Характерно за тях е ранното оредяване и побеляване на косата. Обичат реда и лукса. Имат състезателен характер, но избягват големите рискове. Пита притежава определено лидерски качества.
Кафа са най-устойчиви от всички доши. Те са добре сложени, но имат склонност да трупат излишни килограми. Кафа са с широки гърди, гъсти и меки коси, здрави зъби. Те се отличават с търпеливост, самообладание и миролюбие. Състраданието също не им е чуждо. Хората с изявена кафа конституция имат силно желание за притежаване, стигащо до алчност. Склонни са да проявяват мързел и сънливост. Лесно се привързват.



Уникалните диетични потребности
Според аюрведа храната не е само смес от основните вещества като белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и микроелементи, а източник на енергия за ума и душата. След преработка продуктите се превръщат или в оджас, или в ама. Оджас е най-тънкият продукт на храносмилателния процес. Той е биохимична есенция, поддържаща живота и здравето. Ама е токсин, образуващ се от неправилно усвояване на храната.
За древната система диетичните потребности са също така уникални както и тялото ни. Идеалната диета се назначава след определяне на телесната конституция (вата, пита или кафа доши), като се вземат предвид възрастта, пола, обкръжаващата среда и необходимостта от уравновесяване на дошите. Въпреки това в диетичното хранене има някои общи принципи, които са актуални за всеки, и тяхното спазване ще ни гарантира успешна борба със заболяванията и старостта.

В практиката на аюрведа съществуват шест вкуса - сладък, кисел, горчив, солен, лютив и стипчив. Всеки от тях влияе различно върху организма. Сладкият вкус дава енергия и положителни емоции, киселият помага на сърцето и храносмилането, горчивият изхвърля токсините от организма и изгаря мазнините, соленият засилва храносмилателната активност, лютивият възбужда апетита и облекчава храносмилането, стипчивият прочиства кръвта. Препоръчва се всички вкусове да присъстват винаги в менюто ни. Според физическите им качества храните се категоризират на леки или тежки, сухи или течни, топли или студени. Тези различни качества балансират различни доши. Аюрведическата кухня е част от ведическата, която е вегетарианска. Тя се отличава с екзотичен вкус и сложно съчетание на подправки.
За всеки са подходящи различни подправки. Добрите за едни са отрова за други.
За да се съхрани равновесието във вата, трябва да се избират по-тежки, мазни и топли храни. Да се избягват леките, сухи и хладни ястия. За предпочитане са сусамовото олио, млечните продукти.
За пита се препоръчват хладки, сухи и по-тежки блюда.
Кафа трябва да набляга на леки, сухи и топли храни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар