Здравословна диетична храна с ръжени кълнове и пчелен мед

Представяме ви един приятен, лесен и бърз начин, да си направите в домашни условия изключително полезна, здравословна диетична закуска с ръжени кълнове и пчелен мед без никакви усилия.


Единствено трябва да отскочите до най-близкия диетичен магазин за здравословни храни и да си купите малък пакет ръж за покълнване.

Забележка: със същия успех можете да използвате и пшеница за покълнване, но ръжта има свойството да покълнва малко по-бързо от останалите житни растения, заедно с това хранителните и качества са по-подходящи за диетично хранене (в ръжта има по-малко количество протеини).

Приготвяне на здравословната диетична закуска

Първо е необходимо да покълнем ръжта. При кълновете на растенията енергийната качествена стойност се повишава значително отколкото при не покълнатото семе.

(Тази промяна се образува заради необходимостта на семето да порасне докато стигне до етапа, когато чрез собствените корени ще поема необходимите му вещества от почвата. До тогава то разчита на собствената си енергия и хранителни запаси.)

Как да направим лесно кълновете

От пакета, който купихте от диетичния магазин, отсипете в подходящ широк съд част от ръжените зърна. Количеството преценете вие според желаните порции. Имайте едно на ум, че кълновете засищат добре.

Не разчитайте на фирмата производител за чистотата. Измийте зърната (от ръжта или пшеницата) добре, за да ги почистите от прахта, която е по тях.

Отсипете всичката налична вода от съда или прецедете зърната с подходящ кухненски инструмент.

На дъното на широкия съд поставете зърната. Прибавете чиста вода към тях, докато нивото и достигне нивото на самите зърна. Избягвайте да правите смес със зърна и вода повече от 3-4 см, за да може ръжта (или другата зърнена култура, която сте избрали) да "диша".

След като сте готови, покрийте съда или го оставете на затъмнено място във Вашия дом. Ако правите това през зимата, не оставяйте съдя в не отоплявано помещение, защото ниските поради температури зърната няма да покълнат.

След около 6 часа отвийте съда или го изведете от тъмното помещение. Внимателно излейте количеството вода (възможно е то да е силно спаднало, заради изпарение и поемането на водата от зърната).

Измийте зърната внимателно с чиста вода и в съда оставете отново същото количество вода, както по-горе бе описано (на нивото на добре разстелените на дъното на съда зърна).

Поставете отново съда в затъмненото помещение или покрийте, за да не влиза директна слънчева светлина.

Ако покълнвате ръж, до 12 часа след началото на процедурата е възможно тя да бъде вече покълнала. Ако използвате друга зърнена култура, вероятно ще и трябват още около 6 - 12 часа. Не забравяйте да измивате внимателно зърната отново на около 6 часа.

Ще познаете готовите покълнали зърна лесно. Всички те имат малки бели крехки кълнчета на върховете си. Няма смисъл да оставяте кълновете да порастват повече. Енергийната и хранителна стойност ще е същата.

Сега ако предпочитате, можете да използвате сгорещена вода и да запарите кълновете за около 20 мин. Така ще станат по-крехки и лесни за консумация и храносмилане. Същата процедура може да направите по-бързо ако имате микровълнова печка. (Съветваме Ви да внимавате при използването на електроуреди и да спазвате безопасността на работата с тях).

Вече сте приготвили запарените кълнове. Сипете подходящо количество за една порция в предпочитан от вас съд - купичка, чиния или чаша. Прибавете по Ваше желание чист печелен мед. Така ще подсладите приятно Вашата нова полезна диетична закуска. Ако кълновете са още топли от запарката, меда ще се стопи. Ако желаете можете да добавите и други продукти като прясно или кисело мляко.

Бележка: Чистия пчелен мед ще разпознаете по това, че той бързо се захаросва и придобива висока твърдост. Разпространените по търговските обекти бурканчета с мед, който е винаги течен и приятно червен не са истински чист пчелен мед. Често някой производители използват заместители като гликоза.

Консумацията на мед при диабетиците е силно желателно да бъде с повишено внимание. При тези случаи добавянето на пчелен мед може да бъде заменено с друг продукт по вкус и предпочитание.

Няма коментари:

Публикуване на коментар