Хлорела-една от новите храни на 21 век

Хлорела има мощно детоксикиращо действие срещу тежки метали и други пестициди. Много изследователски проекти в САЩ и Европа сочат, че тези микроводорасли могат също да помогнат при борбата на организма с устойчиви въглеводороди и метални токсини като живак, кадмий и олово, както паралелно с това засилва имунната система.


В Япония интересът към хлорела се фокусира около детоксикиращите свойства – способността да премахва отровните вещества от организма. Освен това подобрява състоянието на храносмилателния тракт.

За естествените защитни функции на организма е необходима чиста кръвоносна система с изобилие от червени кръвни телца, които да пренасят кислорода. Прочистващият ефект, който хлорела има върху червата и черния дроб, помага на кръвта да се освободи от токсините. Чистата кръв гарантира, че метаболитните отпадъци ще се държат настрана от тъканите.

Името на хлорела идва от голямото количество хлорифил, което съдържа – много повече от което и да било друго растение. Хлорофилът е едно от най-добрите хранителни вещества, което действа прочистващо на червата, черния дроб и кръвта.

Хемоглобинът е протеинът в нашите червени кръвни телца. Клетките на хлорофила са почти идентични с тези на хемоглобина с едно изключение : хлорофилът съдържа магнезий, а хемоглобинът – желязо. Това е важно, защото магнезият е ключов фактор за правилното функциониране на сърцето. За всеки удар на човешкото сърце е необходим магнезий.

Хлорофилът е ефективен в борбата с анемията и стимулира производството на червени кръвни телца. Подпомага оросяването на мозъка и затова често е наричан “храна за мозъка”.

Хлорела помага при лош дъх и запек. Освен това стимулира дейността на макрофагите и Т-клетките чрез увеличаване на нивата на интерферон, като по този начин се увеличава и способността на имунната система за борба с чужди нашественици като вируси, бактерии, химикали или чужди протеини.

Интерферонът е една от най-ефикасните натурални защити на организма срещу рак. Един от методите за борба с рака е именно стимулирането на производството на интерферон. Ето защо хлорела се препоръчва силно в тази насока. Освен това микроводораслите помагат за поддържането на здравословeн PH баланс, който често е нарушен от вредните храни, които приемаме ежедневно. Това е важно, защото повечето вируси виреят и се развиват в кисела, а не в алкална среда.

Проучвания сочат, че хлорела нормализира кръвната захар в случаи на хипогликемия, когато нейните нива са твърде ниски. Нормалните нива на кръвна захар са необходими за нормалното функциониране на мозъка, сърцето и обмяната на веществата.

Лабораторни експерименти показват, че редовната употреба на хлорела намалява високото кръвно налягане и предпазва от инсулти и инфаркти.

МСМ /MSM/- полезната хранителна добавка

Години наред учените не бяха и подозирали, че може да има нещо общо между костно-ставния дискомфорт и чувството за потиснатост. Напоследък обаче беше направено откритието, че един много важен минерал може да бъде решение и на двата типа проблеми. При недостиг от него и костно-ставните проблеми, и отрицателните емоции могат да станат още по-сериозен проблем.


Американски учени стигнали до това заключение, след като анализирали здравното състояние на повече от 200 пациенти, страдащи от костно-ставни заболявания. Тези от тях, които имали чести периоди на потиснатост и депресия, понасяли и най-силните болки и други неприятни усещания. По-леко се справяли хората, преживяващи само временни понижения на настроението, а най-добре били пациентите, имащи общо взето положително отношение към заобикалящата ги действителност.

При друго мащабно изследване, при което са били използвани общите насоки на Американската асоциация по ревматология, учените установили, че хора, които страдат от мускулни болки, имат най-много проблеми при положение, че са лишени от мечти и надежди за по-добро бъдеще или страдат от депресия. Специалистите стигнали дори до заключението, че психичните проблеми се явяват като благоприятно условие за появата на функционалните смущения. Не е изключение и обратното: често пъти причина за депресивните състояния са лекарствените средства, предназначени за лечение на костно-ставните проблеми. Дори приспивателните, антихистамините и различни обезболяващи лекарства могат да повлияят отрицателно на настроението.

Тези открития като че ли навеждат на мисълта, че човек трябва да взима едни лекарства за облекчаване на болките и дискомфорта, а други - за преодоляване на потиснатостта. За щастие това не е така. Специалистите са установили, че една специфична хранителна добавка - метилсулфонилметан (МСМ), е добро решение и за двата типа проблеми. Множество научни изследвания са показали, че пациентите с костно-ставни проблеми имат с около една трета по-малко съдържание на сяра в хрущялните тъкани в сравнение със здравите хора.

Метилсулфонилметанът е именно богата на сяра хранителна добавка, без миризма, без цвят и без никакви вредни последствия за организма. Освен че укрепва хрущялната тъкан и облекчава детоксикацията на клетките, въпросната субстанция осигурява необходимата за производството на метионин сяра. А тази аминокиселина пък участва в сложната верига на синтезиране на серотонина - биохимично съединение, отделяно в мозъка, което се грижи за доброто настроение и самочувствие.

Учените са открили също, че ставите се нуждаят от определени количества аскорбинова киселина (витамин С), за да поддържат нивото на колагена в оптимални граници. Това е доказано по експериментален път, като са били сравнени способностите на синовиални клетки от болни и от здрави стави да произвеждат колаген. Болните клетки са изоставали доста при сравнението, но са подобрили своята продуктивност при третиране с витамин С. При други многогодишни изследвания на болни от артрит било установено, че богатият на витамин С хранителен режим намалява риска от развиване на неприятното ставно заболяване. Мощният антиоксидант (аскорбиновата киселина) намалявал загубите на хрущялна тъкан и забавял процеса на естествено износване на ставите.

Известно е, че в основата на човешкото здраве е процесът на обновяване на клетките, който продължава 24 часа в денонощието. Когато организмът изпитва недостиг от "суровини и материали" за този жизненоважен процес, на помощ трябва да дойдат хранителните добавки - в случая на костно-ставните проблеми това е метилсулфонилметанът и оптимизиращите неговото действие витамини и минерали. Навременното им включване в хранителния режим на човека ще го предпази от развиване на неприятните болестни състояния, от превръщането им в хронични или от най-лошото - от неговото постепенно инвалидизиране.

Бягане за здраве

За джогинг не изисква нито специално оборудвано помещение, нито средства. Трябват само удобен екип, подходящи маратонки, здрави крака и желание. Всички аргументи за ползата на джогинга публикува dnevnik.bg. Ето сентенцията:


Бягането е здраве: Ако сте работохолици и не жалите време за труд, съвсем скоро здравето ви неминуемо ще се влоши, а и работата ще пострада, защото енергията ви ще намалее. Ето защо заради доброто самочувствие е добре да станете сутринта половин час по-рано и да направите утринния си пробег. Тичайте всяка сутрин независимо от капризите на времето и скоро ще се почувствате по-енергични и ще станете по-издържливи.

Бягането е удоволствие: Всеки, който се занимава със спорт, знае колко свежо се чувства след физически упражнения. Бягането е и гаранция за добър външен вид. Всеки човек, който спортува навън, изглежда брилянтно. Никой козметичен салон не може да сътвори тези чудеса, които прави свежият въздух.

Бягането е ключ към успехи в личния живот: Спортуващият човек добива самоувереност, а стройната, стегната фигура пленява хората около него.

Край на болестите: Ако системно отделяте време за джогинг, вие няма да имате проблеми с холестерола, няма да се оплаквате от атеросклероза или хипертония. А както е известно, сърдечно-съдовите заболявания са враг номер едно на съвременния човек. За да се застраховате срещу този бич на нашето време, просто бягайте.

Масаж с мед

     Пчелният мед е считан за много полезен не само като храна, а и като външно приложение върху кожата. Медът пречиства организма от токсините, а кожата попива всички ценни съставки на меда, информира pchelarstvo.com.

  Масажът с мед стимулира кръвообращението и подобрява обмяната на веществата. Медният масаж позволява на кожата да диша и функционира нормално. Тя става чиста, свежа и еластична. Медът се използва и за антицелулитен масаж.
    При лечебния масаж трябва да се използва само чист пчелен мед. Липовият мед е особено добър при дихателни проблеми, а мановият се препоръчва за надавяне на повече минерали. Най-често за масаж се ползва широко разпространеният билков мед.

     Медът е доста силна храна и не всеки има добра поносимост към този биологичен продукт. Масажът с мед е противопоказен при алергия към мед, екземи и обриви, тумори, кървене и кръвоизливи.
     Лечебният масаж с мед се работи само на гърба, тъй като отлепването може да е травмиращо за кожата на краката, където много жени желаят да го прилагат за третиране на целулит. В никакъв случай отлепването не се прави на лицето. Там е подходяща обикновената медена маска. Неприятният ефект от прилагането на краката, ръцете и лицето е разкъсани капиляри и синини.
     Въпреки, че се прилага само на гърба, той има ефект върху целия организъм заради разположените на гърба рефлексни зони - зони на Хед. Чрез рефлексните зони по гърба меденият масаж въздейства на дейността на свързаните с тях органи. При заболяване на тези органи медотерапията може да подпомогне лечението им.