Последното интервю на Майкъл Джексън – беше ли той в края на краищата странен? - част 2



"В предишната ми статия разбрахте за тричасовото ми интервю с Майкъл Джексън. Това е паметен момент в живота ми, не само защото успях да се срещна с него, а защото запознанството ни прерасна в приятелство и аз се убедих, че този човек няма нищо общо с онова, в което го превърнаха медиите. Човекът Майкъл беше по-голям от живота. Той искаше да излекува света и би дал лявата си ръка, ако смяташе, че това би помогнало на човек в нужда.
След публикуването на първата статия получих стотици имейли. Хората искаха да чуят аудиото или да прочетат интервюто. Част първа е вече тук. По-надолу ще намерите текста на самото интервю. Съвсем нормално интервю, каквото човек подготвя за излъчване по радиото. Докато четете, представяйте си тихия му, спокоен глас, с който отговаря на всеки въпрос с желанието да накара света да го опознае като Майкъл Джексън, човекът и родителят, а не Майкъл Джексън, името от вестникарските заглавия!
Прекарахме няколко часа заедно с Майкъл и записахме всяка негова дума. Ще пуснем текста след няколко дни. Исках да го направя на части, за да усетите вълнението, което изпитахме ние и да разберете накъде пое разговорът ни.Смятаме да излъчим и самия аудиозапис. Помолиха ни да го предадем на семейството и ние го направихме. Но все пак решихме да направим специално предаване другия месец, в което да излъчим аудиозаписа. Планираме да дарим всеки един долар от рекламата по време на предаването за любимите му благотворителни каузи. Не го правим, за да печелим пари или слава, а за да покажем на света колко специален човек беше Майкъл Джексън.
В първото предаване излъчихме само някои части от интервюто. В следващото ни предаване ще излъчим цялото, за да може светът да го види такъв, какъвто беше в действителност. Един Ангел! Всъщност дори не споменаваме имената си, чуват се само гласовете ни и неговата музика, за да насочим вниманието единствено към него.
В някои от имейлите ме питат какъв е в действителност и дали се преструва? Искам да кажа на всички ви, че той беше верен на себе си и нито веднъж не се накичи с „аурата на славата”. Сприятелихме се и когато общувахме с имейли или по телефона, той винаги беше един и същ.Питат ме и дали ще публикувам имейлите, които получих от него. Много мислих по този въпрос, но след като се върнах от поклонението в ЛА, взех решение да не го правя! Предлагаха ми хиляди долари за тях, но аз няма да ги продам! Няма да се превърна в човек, който печели пари от смъртта на приятел. Другият често задаван въпрос е за кода. MJJITK. Това беше кодът, който трябваше да съоб
щим на охраната при пристигането си. Не знам какво значи. Имам предположения, като мнозина от вас, но нямах никакво намерение да му задавам този въпрос, а ако трябва да съм откровен, бях забравил за него, докато не намерих и не прочетох договора наскоро.
Надявам се, че интервюто ще ви хареса.
ЧД: Без съмнение, ти си най-великият изпълнител (entertainer) за всички времена. Като хвърлиш поглед назад, предполагал ли си някога, че един ден ще станеш Краля на Попа?М. Дж.: (смее се) Уау! … Благодаря ти. … Много мило…Мисля, че допреди „Трилър” не съм осъзнавал истински какво точно правим. Когато дете не разбирах много нещата, които се случваха около мен. Всяка седмица Джоузеф ни даваше чековете от Бари. Бил съм на 10-11 години и всяка седмица ми връчваха стотици хиляди долари, а аз имах нужда единствено от пакетче дъвка и от приятел, с когото да ритаме топка. Съвсем откровено ти казвам, че като малък прост ми идваше да сложа край на всичко и да бъда едно нормално дете, любопитно да опознае света около себе си.
ЧД: Каза, че нещата са ти се прояснили с „Трилър”. Какво имаш предвид?
М. Дж.: Много хора не знаят това, но „Трилър” е лично мой продукт. Въртеше се в главата ми още от времето, когато с братята ми имахме участия по клубове до 2-3 сутринта. Понеже не можех да си играя с деца или да се запиша на бейзбол, стоях буден до късно през нощта и пишех стихове и истории. Помня, че си фантазирах различни неща около тези мои писания и предполагам, че голяма част от онова, което се получи накрая, бе израз на моите мечти за онова, което истински съм искал. Пазех всичко, което съм писал, и когато създавах „Трилър” използвах част от него и го превърнах в албума, с който много се гордея. И понеже го създадох сам, аз просто се влюбих в музиката, защото за пръв път бях в състояние да дам израз на всичките си емоции. Ако истински, ама истински се заслушате в този албум, ще усетите, че повечето от песните извират от душата ми.
ЧД: Майкъл, ти беше Кралят на Сцената от ден първи. Не си полагал усилия да го постигнеш, ти просто винаги си го носил в себе си и си го давал на света. Съжаляваш ли за нещо?
М. Дж.: Още веднъж благодаря за милите думи. Това е чудесно. Наскоро си говорихме с един мой много скъп приятел, припомняхме си доброто старо време. Предполагам, че ако можех да променя нещо, бих си дал възможност да бъда дете поне за малко. Помня как когато отивахме или се връщахме от звукозаписното студио и виждах как децата си играят, единственото ми желание беше да бъда сред тях. Най-много от всичко на света ми се е искало да можех да разменя мястото си с някое от тях поне за един ден.
ЧД: Майкъл, целият ти живот минава по страниците на вестниците. Като се почне от Човека слон, та се стигне до това, че децата ти са извънземни. Как се справяш с всичко това?
М. Дж: (смее се) … Костите на Човека слон са в класацията ми „Топ 10”. Винаги съм казвал, че колкото по-голяма е звездата, толкова по-примамлива е целта, с което в никакъв случай не твърдя, че съм нещо повече от останалите, но заради начина, по който съм избрал да живея и заради това, което съм постигнал, голяма част от пресата решава, че може да си измисли за мен каквото си иска. Достатъчно е да сложат името ми вътре и историята се продава. Единственото, което мога да кажа за това е – не купувайте този боклук. Защото то е просто боклук. Искам да кажа на всички хора, на всички мои почитатели, че когато купуват тези глупости, те пълнят джобовете им с пари и така ми причиняват болка. Аз съм човешко същество, не съм някакъв изрод за показ или Wacko Jacko, а просто човек като всички останали, който отглежда децата си и се опитва да живее спокойно.
ЧД: Майкъл, как те промениха децата ти?
М. Дж.: (дълбока въздишка) … Oh wow … Всячески. Всичко се промени. Винаги съм искал деца и съм благословен от бог, че имам тази любов в живота си. Ще направя абсолютно всичко, което е по силите ми, за да възпитам децата си като хора, които обичат околния свят, а не като разглезени лигльовци, родени със сребърна лъжичка в уста. Искам да гледат света с любопитство и удивление, да не се страхуват, да си поставят цели, да живеят живота си пълноценно. И те го правят, с всяка тяхна стъпка. Виждам го. Сутрин се будя заради тях и продължавам напред заради тях. За пръв път през живота ми всичко има смисъл и това са децата ми. Адът, болката, самотата – всичко това през цялото време ме е водело към тях.
ЧД: Да поговорим за ’90-те. Ти отбеляза огромен успех през това десетилетие, но медиите го омаловажиха. Продаде милиони копия от албуми, създаде велики хитове. Чудя се, това ли е причината да забавиш темпото след това?
М. Дж.: Безспорно. Много се дразнех на пресата, когато твърдяха, че тези албуми са пълен провал. Продаваха се милиони копия, както ти сам каза, непрекъснато ги въртяха в ефир, но пак не бяха достатъчно добри за медиите. Искаха да фокусират вниманието си върху други неща – мисля, че е ясно кои, няма нужда да се задълбочаваме – и правеха новини от нищото, когато в същото време аз им давах толкова много материал за новини и то истински, откровени неща, като например 7-8 милиона продадени копия или песен, която дебютира в класациите на първа позиция и така нататък, и така нататък, но те продължават да чоплят едно и също и това е. Щом го прави Майкъл, ще го изкривим в нещо коренно различно.
ЧД: Имаш ли планове за нова музика или може би турне?
М. Дж.: Ще ти кажа нещо, но не знам дали ще ми повярваш (смее се) … Имам няколкостотин готови песни, които преглеждам, когато искам да пусна нова компилация. Когато съм в студиото, пея докато изгубя гласа си, защото пиша песни непрекъснато. От мен извират ритми и мелодии, работя върху нови танцови стъпки, но хората не виждат тази моя страна. Много искам да направя нов албум, но трябва да се получи както трябва. Искам да стане по-успешен от „Трилър” и знам, че мога да го направя. Водят се преговори и за концерти, ала това все още е поверителна информация. Но преговори се водят и нещата предстоят.
ЧД: Това, приятелю, ще бъде най-голямото шоу на света. Нямам търпение. Бях съвсем млад диджей, когато те гледах на стадион „Ароухед” през ’84 или ’85. Какъв обем от работа се изисква за подготовката на един албум или концертно турне?
М. Дж.: (смее се) Канзас Сити, нали …
ЧД: Аха, където играят „Канзас Сити Чийфс” …
М. Дж. : (развълнувано) Да … Да … Спомням си. Тогава за пръв път опитах канзаски ребра и накарах Джоузеф да ми купи още, за да хапна в самолета (смее се). … Иска се много работа. Аз не съм човек, който може да каже: „Хайде да правим турне” и да наема някой да организира всичко, без значение дали e само за MTV, дали е нещо с братята ми или е световно турне. Аз се грижа лично за всеки детайл и това отнема години. Затова и не го правя непрекъснато (смее се).
ЧД: Като спомена MTV, кажи ми как се чувстваш като Първия .. Единствения. Човекът, който строши бариерите и го превърна в това, което е днес.
М. Дж.: Казват, че имитацията е най-искрената форма на ласкателство, а някои от тях просто не го умеят (смее се). Чък, това не го излъчвай. Хората ще ме намразят (смее се). Просто се пошегувах. … Наистина го смятам за едно от най-големите си постижения и много се гордея с онези изпълнители, които са тръгнали по стъпките ми и са отишли в нова посока. Често си мисля каква ли щеше да бъде музиката, ако го нямаше „Трилър”. Знам какво направи този албум за света и за музиката и просто ми е чудно колко ли по-различни биха били нещата без него.
ЧД: Майкъл, във всички интервюта, които съм слушал или чел, ти винаги се връщаш към „Трилър”. По мое мнение ти си създал толкова много произведения на изкуството. Не говоря само за музика, а за изкуство. Защо винаги даваш за пример именно „Трилър”?
М. Дж.: Това е страхотен въпрос, Чък. … Уау …Ами, предполагам, защото е лично мой. Защото тогава за пръв път имах пълен контрол над нещата от началото до края и той успя да изкара на бял свят всичко онова, което жужеше в главата ми (смее се) … Сега хората ще си помислят, че чувам гласове. … Млъкнете малко, давам интервю (смее се). … Извинявай, увличам се понякога … „Трилър” е моят Генезис. Той е началото на онова, което аз смятам за „кариерата на Майкъл Джексън”. Гордея се и с всичко отпреди него, но там има доста други пръстови отпечатъци, а „Трилър” е лично мой и той застла пътеката за музиката, която щях да създавам занапред. Той е като пътна карта, която съм следвал с всеки музикален такт оттогава до днес.
ЧД: Страхотно! … Чел съм коя е любимата ти песен и каква музика обичаш да слушаш, но коя е любимата ти MJ-песен?
М. Дж: А така! Направо се плаша, въпросите стават все по-трудни, така ли? (смее се) … Много от тях са ми скъпи. Всяка песен изразява нещо специално в живота ми - от благотворителността, с която се занимавам, през любовта, взаимоотношенията и се стигне до мира по света, затова не мога да посоча само една. Всяка от тях е родена от душата ми и не е просто изпят текст в рими …
ЧД: Да поговорим малко и за благотворителната ти дейност. Според рекордите на Гинес ти си подкрепял най-много благотворителни проекти от всички представители на развлекателния бизнес.
М. Дж.: Аха, кратко, точно и ясно … Децата ми казаха, че скоро можем да влезем в „Гинес” с рекорд за най-много изядени пържени пилета (смее се). Скъпата ми майка ми внушаваше от малък, че човек трябва да се отплаща и да е щедър. С течение на времето ми ставаше все по-ясно как точно трябва да постъпвам като човек, който вярва в Бог. Нетърпимо е за мен да гледам страдащи и нуждаещи се хора и чувствам, че Бог ми е дал дарба, за да я използвам разумно и да помагам на хората. И ще го правя, докато имам пари в джоба си или докато милостивият бог не ме извика обратно при себе си.
ЧД: Ти си щедър не само към благотворителните си каузи, но също и към почитателите си.
М. Дж.: Обичам почитателите си… Обичам ги истински. Ако имаше как да се срещна с всеки един от тях, бих го направил. Гледам телевизия и попадам на предавания, в които почитатели преследват знаменитости, а те се ядосват, че искат да ги поздравят или да си вземат автограф. … Те са ме създали. Така че би си струвало, ако можех да дам на всички две минути от времето си и един приятелски поздрав. Бил съм близо до почитателите си цял живот и ще умра до тях.
ЧД: Майкъл, разкажи ми как протича един твой ден.
М. Дж.: Ами …доста отегчително (смее се) … След като се видя с извънземните (смее се) …това не го излъчвай, направо виждам заглавията на вестниците (смее се) …Денят ми започва около 6:30-7:00. Вземам душ, събуждам децата и закусваме. …Приготвям им каквото искат и после провеждам някоя среща или чета, докато децата играят. После идва време за обяд, хапваме и прекарваме следобеда в игри, гледаме телевизия или видео, приготвяме се за вечеря. Понякога късно вечерта ходим да пазаруваме или някъде, където им е забавно. Слагам ги да спят, чета им приказка и използвам остатъка от нощта, за да наваксам с пощата си и други такива. Аз съм просто един нормален баща.
ЧД: И последен въпрос, Майкъл. Посочи ми едно нещо, което искаш светът да знае за теб.
М. Дж: Ами … Не четете всичко, на което вярвате (смее се) … Просто искам моите почитатели да знаят, че с мен не е свършено. Не съм се отказал от сцената и ще се завърна по-впечатляващо от когато и да било досега….Дължа им го, дължа го на себе си, дължа го и на децата си. Искам да видят с очите си какво умее татко им, а не само да четат какъв е бил и с какво е трябвало да се примирява преди 20 години.***
Е, това е! Надявам се да ви е харесало. Когато чуете и записа на интервюто, ще добиете пълна представа за един много умен човек, който обича да се смее и се наслаждава на живота. Той беше толкова искрен и истински, че светът никога няма да е същият без него.Всеки от нас има отредена мисия. Неговата бе да носи музикалния свят на плещите си и той го правеше. И дори когато го спъваха, той намираше сили да се изправи и да преодолее всичко. Заради нас. Довиждане, приятелю. Никога няма да те забравим!"

Няма коментари:

Публикуване на коментар