Да излекуваме света



Когато загубим голяма личност, дошла на този свят при нас с мисия да носи мъдрост, хармония, любов и промяна, личности като Мартин Лутър Кинг, Джон Ленън, принцеса Даяна, майка Тереза, Джон Кенеди, а сега и Майкъл Джексън, светът плаче. Примерът на тези съвременни личности, обвързани с хуманитарност, благотворителност и апел за световна хармония и обич, е пряко спуснат от горе, за да ни напътства като пътеводна звезда.
Майкъл, когото хулеха, принизяваха и обезчестиха последните години от живота му, е същият този творец, който създаде през вече далечната 1985 "We are the world" (USA for Africa) – "Ние сме света" (САЩ за Африка), където пее:
"Ние сме света, ние сме децата, ние сме тези, които правим деня по-светъл, така че нека започнем да даваме от себе си."
1991 създава песента "Heal the world" ("Да излекуваме света"). Посланието, което пряко докосва дълбоко всяко съзнание и сърце, думите на Майкъл са:
"Децата ми показват божественото в нас, те ни напомнят за безценното в живота – млади животи, недокоснати от омраза, предразсъдъци и алчност; сега, когато светът е така объркан и сложен, се нуждаем от децата все повече, моята мисия е да "излекувам света", а това започва с излекуването на децата. Да си с тях, това те свързва с дълбоката мъдрост на живота, защото право от сърцата им блести една доброта. Трябва да излекуваме наранената ни планета. Написах тази песен, за да донесем световна хармония."
В "Да излекуваме света" той отправя хуманните послания за любов в сърцата на хората, за един по-добър свят без страх, в който можем да "летим така нависоко, че душите ни никога да не умират". А от това по-християнско послание няма. Майкъл силно достига до нас и нашето съзнание, карайки ни да осъзнаем колко много хора страдат и загиват всеки ден и как не трябва да сме слепи за действителността около нас, макар и тя да не е лично наша в сегашния момент. Ако днес помогнеш на непознат, утре някой непознат ще ти помогне на теб или на близък твой човек. А тази верига, ако се разрасне, ще обхване света и ще сбъдне мечтата и мисията на Майкъл, който отдава живота и творчеството си на визията за свободен, мирен, красив свят без дискриминация и болка.
Отново 1991 Майкъл написва и "Black or White" ("Черен или бял"), където се обявява против расизма и неприемането на другия такъв, какъвто е, защото цвета на кожата ти не те прави по-глупав или по-грозен. Ти си просто по-различен и това по-скоро трябва да се празнува, защото в различията е красотата на света. Така всеки, с различността си, носи различни ценности за всички и е тук да дава и обогатява. Бях малко дете и в детската градина имахме едно момиченце негърче и тя ми беше най-добрата приятелка. Баща ми се шегуваше с мен и ме питаше: "Тате, тя е черна, какво си играеш с нея?", а аз ядосано му виках да не обижда приятелката ми, защото тогава цветът не ми е правил никакво впечатление.
В тук се крие посланието на Майкъл за децата, тяхната чистота и невинност и как възрастните трябва да се учим от децата. В това се изразяваше възхищението на Майкъл към децата. Дали е спряло да го боли като си смени кожата и интересно какъв пример ни даде с това, ако се замислите... защото дали черен, дали бял, дали зелен, той все е звезда, пътеводна звезда, и ни даде Урок.
Социалната ангажираност на Майкъл продължава и с песента "Earth song" ("Песен за Земята") (1997), в която този неповторим гений, икона, феномен и явление Джексън, като истински визионер, предупреждава да не убиваме единствения дом, който имаме – планетата ни Земя.
Клиповете на Майкъл показват бели и черни деца, които си играят и се прегръщат, деца, които дават цветя на войниците, а те оставят на страна пушките. Визуализират се болката и страданието от войните, от крайните расистки движения, от опустошаването на земята, от избиването на животинските видове. А той иска да види усмивка на детското лице...
Великият и единствен по рода си Майкъл Джексън ще живее вечно с мъдростта в творчеството си, което е завещал на цялата човешка раса, както сам той се обръща. Легендата ще живее, за да вдъхва живот за един по-добър свят.
"В сърцето ми ви чувствам всички като мои братя...", Майкъл Джексън

Няма коментари:

Публикуване на коментар